Terug

Volg Hart van Nederland

Cirkel is rond: na warm begin krijgt zomer ook warm einde

Weerbericht

12 aug 2023, 16:24

De meteorologische zomer begon met ongekend warm, droog en zonnig weer in de maand juni. Na een aantal koele en sterk wisselvallige weken is het inmiddels weer vaker droog en zonnig met wat hogere temperaturen. En het einde van de zomer? De laatste verwachtingen laten zien dat het dan wel eens behoorlijk warm kan gaan verlopen, meldt Weer.nl.

Het temperatuurverloop deze zomer is ongeveer het tegenovergestelde van wat je normaal zou verwachten. De maand juni brengt vaak nog een aantal koele dagen, in juli is het regelmatig zomers warm en in de loop van augustus dalen de temperaturen geleidelijk weer.

In de zomer van 2023 lijken de warmste perioden juist in juni en eind augustus te vallen. Mogelijk dat we richting volgend weekend regionaal zelfs tropische temperaturen noteren.

Lees het uitgebreide weerbericht van komende week op Weer.nl.

Zomerse temperaturen en regelmatig zon

Het vriendelijke weerbeeld van dit weekend is een voorbode voor volgende week, waarbij de temperaturen uiteindelijk nog verder lijken op te lopen. Maandag is het behoorlijk zonnig en met niet al te veel wind stijgt de temperatuur dan op grote schaal op naar een zomerse 25 tot 27 graden.

Dinsdag en woensdag doet de temperatuur een klein stapje terug, maar in het zuiden en oosten blijven temperaturen van 25 graden mogelijk. Vanaf donderdag laat de weerpluim een duidelijk stijgende trend in de temperatuur zien.

Donderdag lijken we op veel plekken de zomerse grens van 25 graden aan te tikken en richting het weekend komen zelfs tropische waarden van 30 graden of iets meer in zicht.

Daarna laten de meeste berekeningen het wel weer iets afkoelen, maar dat is gezien de termijn én de tijd van het jaar ook wel logisch. Waar het in De Bilt begin augustus gemiddeld nog bijna 25 graden is, loopt het langjarig gemiddelde eind augustus al terug naar zo'n 21 graden.

Eindsprint

Juist nu de temperaturen normaal weer gaan dalen lijkt er dus nog een langere periode met (ruim) bovennormale temperaturen aan te komen. Door de potentiële 'eindsprint' van de zomer de komende tijd zou de zomer van 2023 wel eens de boeken in kunnen gaan als gemiddeld één van de warmste zomers ooit gemeten.

Een plek in de top 3 - samen met de zomers van 2003 en 2018 - is goed mogelijk.

Huh, een record?

Maar hoe kunnen we een record vestigen, met zo'n koele en wisselvallige 'hoogzomer' (juli en begin augustus) die achter ons ligt? Weer.nl legt het uit.

Tijdens de koelste drie weken van deze zomer - van 19 juli tot en met 8 augustus - lag de gemiddelde temperatuur 'slechts' 2,2 graden onder normaal. De warmste drie weken in juni was het gemiddeld echter maar liefst 4,8 graden boven normaal.

De warme perioden hebben niet perse veel langer aangehouden dan de perioden met relatief koel weer, maar wel was de afwijking naar boven een stuk extremer dan naar beneden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.