Terug

Volg Hart van Nederland

Warmtepomp blijkt veel vervuilender dan gedacht

nieuws

21 feb 2023, 08:24

De warmtepomp blijkt veel minder milieuvriendelijk dan gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Nationale Milieu Database (NMD). De pomp blijkt zelfs zo belastend voor het milieu, dat volgens de officiële milieuregels bijna of helemaal geen huizen met warmtepompen gebouwd mogen worden.

Nu blijkt, zo schrijft De Telegraaf, dat er nooit goed onderzoek naar de warmtepomp is gedaan. Inmiddels zitten die gegevens nu wel in een "actualisatie van de milieudata", zoals de NMD het zelf noemt.

Koudemiddel en elektronica

Het probleem zit vooral in het koudemiddel en de elektronica, die in eerdere berekeningen niet waren meegenomen. Koudemiddel is een chemische stof die snel kan afkoelen en opwarmen; vaak zitten er enkele liters daarvan in een warmtepomp.

De uitkomst van het onderzoek is opvallend, omdat de warmtepomp eigenlijk de ouderwetse gasketel moet vervangen.

Cv-monteurs hebben het druk. Door de kou doen mensen de verwarming weer aan en dat geeft problemen. Die extra afspraken komen bovenop de werkzaamheden van het installeren van warmtepompen. Hart van Nederland liep mee met een monteur:

Vrieskou en slecht onderhouden ketels zorgen voor overuren cv-monteurs: 'Wacht niet tot je in de kou zit'
1:55
Vrieskou en slecht onderhouden ketels zorgen voor overuren cv-monteurs: 'Wacht niet tot je in de kou zit'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.