Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelspotters tellen dit weekend massaal overwinterende ooievaars

Vogelspotters tellen dit weekend massaal overwinterende ooievaars

Dieren

23 jan 2022, 22:23

Het is een druk weekend voor ooievaar-liefhebbers. De beestjes die deze winter in ons land blijven overwinteren worden namelijk massaal geteld. Liefhebbers vanuit het hele land trekken de natuur in, op zoek naar nesten.

Eind jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen in Nederland, maar het dier heeft zijn weg terug naar ons land helemaal gevonden. En om inzicht te houden in de populatie en het gedrag, organiseert organisatie Stichting Ooievaar Research & Knowhow (STORK) een jaarlijkse ooievaarstelling.

"Het is belangrijk om te weten hoeveel ooievaars op trek gaan en hoeveel er in Nederland blijven in de winter", vertelt Piet van Andel van ooievaarsopvang Herwijnen.

Trekvogels

Honderden spotters, professioneel of recreatief, doen dit weekend mee. Want het is vrij opmerkelijk dat de ooievaars blijven overwinteren in Nederland. "Door klimaatverandering blijven er meer in Nederland en het is voor de ooievaar zelf ook veiliger om zo'n grote trek niet te maken. Maar het is niet beter voor de natuur", aldus Van Andel.

De ooievaar vervult volgens Van Andel een bijzondere rol. "Hij staat symbool voor het leven. In februari komen ze terug van hun tocht en dan wordt alles groen en gaat alles bloeien. Zij brengen nieuw leven naar ons toe, ieder jaar weer."

Record evenaren?

Vorig jaar deden zo'n duizend mensen mee aan de telling en werden er 991 unieke ooievaars geteld. Hoeveel ooievaars er dit jaar worden geteld is nog even afwachten. De organisatie is momenteel druk bezig met het tellen van de inzendingen, voorlopig staat de telling op 955 unieke ooievaars.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.