Terug

Volg Hart van Nederland

'Een derde zorgmedewerkers gaat coronavaccin nemen, meesten willen geen verplichting'

'Een derde zorgmedewerkers gaat coronavaccin nemen, meesten willen geen verplichting'

Milieu en Gezondheid

19 sep 2020, 19:13

Verpleegkundigen en verzorgenden staan niet te springen om een inenting met het coronavaccin als deze beschikbaar komt. Onderzoek van vakbond NU'91 toont aan dat slechts 33 procent het coronavaccin de inenting wil. Dat is iets lager dan het aantal zorgmedewerkers dat dit najaar een griepvaccin overweegt te halen. Zo'n 35 procent van de 3700 ondervraagde zorgmedewerkers is dat van plan.

'Geen verplichting'

Driekwart van de ondervraagden wil niet dat het griep- en coronavaccin voor hun beroepsgroep verplicht wordt. Ook bij de groep die wel een vaccin tegen het coronavirus wil, geeft aan dat dit op vrijwillige basis moet gebeuren. NU'91 schaart zich hier al langere tijd achter en stelt dat het verplicht stellen in strijd is met artikel 11 in de Grondwet, waarin staat: "Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam". Lees ook: Zaterdag werd bekend dat vijf verpleegkundigen van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein zijn besmet met het coronavirus Volgens Stella Salden, voorzitter van NU'91, moet voor zorgprofessionals hetzelfde gelden als voor andere Nederlanders. "Er wordt nu ingespeeld op de emoties en het schuldgevoel van verpleegkundigen en verzorgenden. Op die manier wordt de morele druk verhoogd en dat kan echt niet." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.