Terug

Volg Hart van Nederland

Wat zijn de 'proteststemmen' waarmee de BBB de verkiezingen won?

Wat zijn de 'proteststemmen' waarmee de BBB de verkiezingen won?

Verkiezingen

16 mrt 2023, 19:28

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft tijdens de Provinciale Statenverkiezingen een aardverschuiving veroorzaakt in de politiek. Voorvrouw van de partij Caroline van der Plas heeft het over 'proteststemmers tegen het huidige kabinet'. Wat zijn proteststemmers en hoe groot is de impact van deze verkiezingsuitslag?

Politicoloog van de Radboud Universiteit Koen Vossen legt uit wat een proteststem is: "Er zijn twee verschillende soorten redenen voor het uitbrengen van een proteststem. De eerste is gericht op de elite, ontevreden zijn met de top en vinden dat 'alles weg moet' om plaats te maken voor iets nieuws. De andere reden is omdat je een signaal af wilt geven, over bijvoorbeeld een bepaald onderwerp. Bij deze verkiezingen is dat gebeurd, een signaal naar het huidige kabinet dat het stikstofbeleid en de boeren meer en vooral betere aandacht verdienen."

Naast het stikstofbeleid lijken andere onderwerpen ook een rol te hebben gespeeld zegt Vossen: "Kijk naar de dossiers rondom de toeslagenaffaire, het gedoe rond Groningen en het immigratiebeleid. Allerlei zaken waar veel Nederlanders niet blij mee zijn, en dat laten ze blijken door deze manier van stemmen op de BBB."

De impact van de proteststemmen blijkt groot vervolgt hij: "We zien nu wat de gevolgen zijn. Voorvrouw Van der Plas heeft zich samen met de rest van de partij als een goed alternatief voor de partijen uit het kabinet gepresenteerd waar mensen vertrouwen in hebben gekregen. Dat vertaalt zich nu uit in zetels."

Vandaag Inside

Na een vraag, in het programma Vandaag Inside, van politiek verslaggever Merel Ek over of de heren weten waar de partij waar zij op gestemd hebben voor staat antwoord Johan Derksen: "Ik heb het vluchtig doorgelezen, maar ik heb het puur uit solidariteit met het platteland gedaan." Van der Gijp vult aan: "Ik heb geen idee waar ze voor staan! Geen flauw idee! Het zou mij eigenlijk ook een zorg zijn, als die anderen maar een enorme klets om de oren krijgen gewoon."

Waar hebben Johan, René en Job op gestemd?
3:48
Waar hebben Johan, René en Job op gestemd?

Volgens de politicoloog is dit niet gek en zullen meerdere stemmers zo hebben gedacht: "Ik denk inderdaad dat de meeste mensen niet op de hoogte zijn over wat er naast stikstof in het partijprogramma van de partij staat. Nu is er dus echt gestemd om een tegengeluid te laten horen tegen het huidige kabinet."

Sympathie-stem

Naast een statement te willen maken tegen het huidige kabinet is het volgens Vossen ook het geval dat mensen een sympathie-stem hebben uitgebracht: "Mensen hebben sympathie gekregen voor het platteland en voor de boeren. Het is ook wel een beetje wat de BoerBurgerBeweging uitstraalt, als je sympathie hebt voor de boeren stem je op de BBB."

Kijkend naar het verleden is hij benieuwd naar of de partij de komende jaren zo sterk zal blijven: "Lijst Pim Fortuyn, de PVV en voor het laatst Forum Voor Democratie vielen allemaal uit elkaar na een overweldigende overwinning zoals nu bij de BBB. Het is nu kijken of de partij kan omgaan met al deze stemmers en dit grote succes."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.