Terug

Volg Hart van Nederland

Wat gaan Provinciale Statenverkiezingen betekenen voor wonen?

Verkiezingen

10 mrt 2023, 11:59

De één kan geen woning vinden, terwijl de ander niet tegen een hoge flat in zijn achtertuin wil aankijken. In de derde aflevering van onze nieuwe podcast 'In Alle Staten' bespreken we wat de Provinciale Statenverkiezingen kunnen betekenen als het gaat om woningbouw.

Dat er wat te kiezen valt tijdens deze verkiezingen, is al duidelijk dankzij de twee vorige afleveringen van deze podcast. Toch kunnen we het thema wonen niet vergeten in deze miniserie. Uit ons eigen Hart van Nederland-panel blijkt dat het thema woningbouw 1 op de 4 mensen in Nederland bezighoudt. Met de opgave van minister Hugo de Jonge om in 2030 ruim 900.000 woningen gebouwd te hebben, ligt er een enorme taak voor het Rijk. Maar welke rol spelen de provincies hierin?

Verschillen

De gemeenten gaan erover waar, hoeveel en wat voor woningen er gebouwd gaan worden. Als dit niet lukt, kan de provincie zich ermee gaan bemoeien. Het verschil tussen de provinciale partijen over dit thema zit vooral in de rol van de provincie in de woningbouw: mag de provincie gemeenten gaan dwingen om huizen te bouwen? Mogen zij bepalen waar deze woningen komen? En mogen ze beslissen voor wie deze huizen gebouwd worden?

Uit ons panel blijkt dat Nederland verdeeld is als het gaat om de locaties waar gebouwd moet worden. Ook de provinciale partijen verschillen van mening, bijvoorbeeld over of er in stedelijke gebieden bijgebouwd moet worden of juist buiten de steden.

Zorgen

Ook in Zuid-Holland is woningbouw een belangrijk thema tijdens de komende verkiezingen. Deze provincie moet maar liefst 235.000 woningen bouwen voor 2030, waarvan 30 procent sociale huurwoningen.

In de podcast In alle Staten spreekt Nikki Herr met de Rotterdamse Levi Hilz, die al vijf jaar op een wachtlijst staat voor een sociale huurwoning en nu antikraak woont. Zij maakt zich zorgen over de toekomst. Ook gaat ze langs bij Gonny Wijnen in Leidschendam, waar vlak achter het appartementencomplex waar zij woont een hoge en brede flat komt. Hier heerst veel ontevredenheid over in de buurt: "We zijn niet tegen woningbouw, maar niet zo groot."

Nikki Herr, presentator en verslaggever bij Hart van Nederland, gaat hier vervolgens over in gesprek met politiek verslaggever Merel Ek. Beluister de podcast hieronder of in je favoriete podcast-app.

Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!

Wil je in contact komen met de redactie achter In alle Staten? Stuur dan een mail naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.