Terug

Volg Hart van Nederland

Verbijstering over Pauw’s Verkiezingsdebat: 'Dit slaat nergens op'

Verkiezingen

1 mrt 2023, 21:17

BNNVARA zendt in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart, op 13 maart een verkiezingsdebat uit, onder leiding van Jeroen Pauw. Maar de vier debaters, daar is veel kritiek op. Het gaat om Mark Rutte en Edith Schippers (beide VVD), als het rechtse blok, versus Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks), bondgenoten op links. Veel twitteraars vragen zich af: "Solliciteren jullie hiermee voor op een twee partijensysteem zoals in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk?"

Slechts één van de vier debaters is zelf verkiesbaar. Min of meer. Want Schippers is lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen en Eerste Kamerleden worden gekozen door leden van de kiescolleges en de Provinciale Staten. De overige drie zijn lijsttrekkers voor de landelijke politiek en in dit geval dus niet verkiesbaar.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn er wel meer politieke smaken en gezichten die wél verkiesbaar zijn. "Apart dat de keuze gereduceerd wordt tot linksom of rechtsom...", vindt onder meer twitteraar Hans. Erwint vindt het ronduit gênant dat BNNVARA de verkiezingen "platslaat tot een soort Amerikaans twee partijenmodel".

Ondemocratisch

Velen vallen ook over het feit dat dit 'tweepartijendebat" wordt uitgezonden door de onafhankelijk publieke omroep. Zoals Angelos op Twitter schrijft: "Het is ondemocratisch om als onafhankelijke media je zo voor het karretje van een tweestrijd te laten spannen".

Weet jij niet op wie je moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Hart van Nederland heeft Het KiesHart ontwikkeld, waarin je wordt gematcht aan politici in plaats van aan een partij. Je vindt hem hier.

Wow!

Pieter Omtzigt heeft er ook geen goed woord voor over. Hij stipt vier zaken aan die wat hem betreft niet deugen aan dit debat, waaronder: "Een verkiezingsdebat over zaken die niet in de provinciale programma’s staan (geen partij heeft een programma voor de Eerste Kamer)." Hij besluit zijn tweet vol uitingen van verbijstering kort en krachtig af met: "wow!".

In de peilingen staan de linkse partijen, die in de Eerste Kamer een 'links blok' willen vormen vrijwel gelijk met de VVD.

In de Hart van Nederland-podcast In alle Staten bespreken Nikki Herr en Merel Ek de belangrijkste thema's van de aankomende verkiezingen. Luister hier de meeste recente aflevering:

Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.