Terug

Volg Hart van Nederland

Veel steun, maar ook weerstand in NSC-achterban tegen meerdere plannen

Verkiezingen

24 okt 2023, 17:52

Niet alle plannen uit het dinsdag verschenen verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract vinden weerklank bij de achterban van de partij. Dat blijkt uit flitsonderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

Met nog een maand tot de verkiezingen was het lang wachten op de precieze plannen en voorstellen van de partij van Pieter Omtzigt. Desondanks staat de partij bovenaan in de meeste peilingen en wordt Omtzigt het meest geliefd als premierskandidaat. Nu duidelijk is wat de plannen zijn, wordt ook duidelijk dat niet alle kiezers even te spreken zijn over de plannen.

Zaken die goed vallen bij de achterban van de NSC zijn de plannen van Omtzigt om steviger aan de rem te trekken op migratie (94 procent steun van de achterban), een lagere belasting op aardgas (90 procent steun) en het beëindigen van de belastingvrijstelling voor de koning (90 procent steun).

Weerstand tegen landbouwplannen

Er zijn echter ook een aantal plannen die weinig of bijna geen steun kunnen krijgen van de NSC-kiezer. Zo is slechts 54 procent voorstander van een hogere belasting op onder meer suiker en e-sigaretten en 54 procent voor het idee om het plan voor gratis kinderopvang stop te zetten. Een minderheid van 41 procent kan de partij volgen in de keuze om het aantal publieke tv-zenders terug te brengen naar twee.

Het grootste probleem heeft NSC echter op het punt van de veestapel. De partij van Omtzigt wil die iets gaan verkleinen. Zo staat in het partijprogramma te lezen dat er voor intensieve varkens-, geiten-, kalver- en pluimveehouderij minder ruimte zal zijn, "vanwege de grootschalige import van veevoer en afvoer van mest." Slechts 40 procent van de mensen die van plan waren te stemmen op NSC kunnen de lijn van de partij volgen.

Agractie-voorman Bart Kemp reageert gematigd op het nieuwe programma. "Krimp van de veestapel moet nooit een doel zijn, maar een middel dat de veestapel beter in balans moet brengen. Uiteindelijk zal het leiden tot een beter perspectief voor de boeren die hun vak willen blijven beoefenen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Dat wij voorheen met onze trekkers op de snelweg stonden, komt omdat het huidige kabinet er met de botte bijl inging. Omtzigt laat het een duidelijk doel dienen, dan vinden wij een kleine vermindering van de veestapel zo slecht nog niet."

Sommige kiezers vertrekken, anderen komen

Voor sommige mensen betekenen het verkiezingsprogramma echter een breekpunt. Van de mensen die voorheen aangaven op de partij te zullen gaan stemmen, zegt nog 69 procent dat te blijven doen na publicatie van het verkiezingsprogramma. 16 procent is ernstig aan het twijfelen gebracht, 15 procent gaat helemaal niet meer op de partij stemmen. Bij die laatste groep gaat het vooral om mensen die in 2021 op Forum voor Democratie, PVV of VVD stemden.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die door dit verkiezingsprogramma overgehaald zijn om op de partij te gaan stemmen, vooral mensen die twee jaar geleden op D66, SP, GroenLinks of PvdA stemden.

Zo is te zien dat het verkiezingsprogramma van NSC vooral mensen aan de meer linkse of progressieve kant in positieve zin verrast, terwijl mensen van meer rechtse en conservatieve zijde teleurgesteld zijn.

Al met al lijkt NSC met dit verkiezingsprogramma net iets meer mensen definitief af te schrikken dan binnen te halen, al is het verschil slechts 1 procent. Wel kan het ervoor zorgen dat rechtsere partijen iets groter worden, ten koste van partijen als GL-PvdA of D66, die hun kiezers naar de NSC zien overstappen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.