Terug

Volg Hart van Nederland

Veel gekibbel bij SBS-debat: 'Op dit clubje zit Nederland niet te wachten'

Verkiezingen

16 nov 2023, 22:44

Het was voor het eerst dat de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen tegenover elkaar stonden in een televisiedebat, donderdagavond bij Het Debat van Nederland. Deze partijen moeten wel met elkaar gaan samenwerken na de Tweede Kamerverkiezingen, maar of dat gaat werken, is maar de vraag.

Tijdens het debat was er veel gekibbel, lieten de lijsttrekkers elkaar niet uitpraten en waren er weinig oplossingen. Maar de oplossingen die er wel waren, boden op bepaalde thema's hoop.

Het leek alsof de televisiekijker al even een kijkje in de Tweede Kamer na 22 november kreeg: de lijsttrekkers waren op zoek naar samenwerking. Handen werden geschud, fouten werden besproken en oplossingen werden gezocht. Bij de rechtse partijen was de oplossing onderling sneller gevonden dan met het linkse PvdA-Groenlinks van Timmermans, maar op een gegeven moment zei Timmermans zelf: "Zullen we hier samen iets besluiten?"

Maar de onderlinge verschillen bleven toch het grootst. Zo zou een samenwerking tussen PVV en NSC op dit moment echt niet mogelijk zijn, zei Omtzigt. En die leek standvastig. "Een keer een belediging, dat doen we allemaal wel. Daar zit niet mijn probleem in. (…) Maar met die standpunten kunnen we geen regering vormen."

Wilders zag juist de problemen niet. "Ik heb van die standpunten van de PVV gezegd dat we die tijdelijk in de ijskast kunnen zetten. (…) Als u mij uitsluit, dan zegt u tegen de NSC-stemmer dat u de deur wagenwijd openzet voor Frans Timmermans, dan gebeurt er niets met migratie en niets met asiel en uw eigen kiezer niet."

De meest opvallende discussies tussen de politici gingen over meerdere onderwerpen, zoals wonen en de zorg. De eerste echte clash van de avond tussen Yesilgöz en Timmermans ging over wonen. Iemand uit het publiek, Lieke, legde haar woonsituatie uit. Ze kan geen huis vinden met haar vriend en woont daarom bij haar ouders. Maar de oplossing? Die vonden de twee lijsttrekkers niet in elkaars partijprogramma's. Opvallend moment? Wilders en Omtzigt vonden elkaar hier juist wel.

Wilders en Omtzigt kunnen elkaar de hand schudden over woonbeleid: 'Hier vinden we elkaar'
0:57
Wilders en Omtzigt kunnen elkaar de hand schudden over woonbeleid: 'Hier vinden we elkaar'

De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat Yesilgöz zich zelfs uitsprak over de situatie: "Er worden zoveel domme dingen gezegd hier".

Irritatie tijdens de reclame: 'Er worden zoveel domme dingen gezegd hier'
1:34
Irritatie tijdens de reclame: 'Er worden zoveel domme dingen gezegd hier'

Toch waren er ook een aantal dingen waar de lijsttrekkers het wel over eens werden. Tandheelkunde in het basispakket bijvoorbeeld, of het sluiten van het ziekenhuis in Heerlen tegenhouden. En het handen schudden tussen Omtzigt en Wilders, hierboven genoemd, was ook positief.

Maar de conclusie? Het debat eindigde in een enorme discussie, waar niemand het laatste woord voor een ander overhield. Toch kreeg Timmermans de laatste zendtijd, en hij was niet bepaald positief. "Dit clubje bij elkaar, daar zit Nederland niet op te wachten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.