Terug

Volg Hart van Nederland

Vandaag mag je stemmen voor de Provinciale Staten: waar moet je op letten?

Verkiezingen

15 mrt 2023, 06:00

Vandaag zijn alle stembureaus vanaf 7.30 uur open voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar tot hoe laat kan je eigenlijk stemmen en wat heb ik daarbij nodig? Bekijk hier de antwoorden op vijf veelgestelde vragen rond de verkiezingen.

Tot hoe laat kan je stemmen?

Alle stembureaus gaan om 7.30 uur open. Om 21.00 uur gaan de stembussen dicht en kan je niet meer stemmen. Zorg er dus voor dat je tussen deze tijden je stem laat gelden.

Kan ik stemmen zonder stempas?

Stel: je komt een stembureau binnen en je bent je stempas vergeten. Of je bent je stempas verloren, of hebt hem per ongeluk weggegooid. Kun je dan nog stemmen? Het simpele antwoord is helaas nee. Als je je stempas kwijt bent of niet ontvangen hebt, had je uiterlijk dinsdag 14 maart 12.00 uur aan de balie in je gemeentehuis een vervangende stempas kunnen aanvragen. Nu is dat niet meer mogelijk.

Kijk dus vooral goed of je je stempas toch niet ergens thuis of in je brievenbus hebt liggen.

Kan ik stemmen met mijn rijbewijs?

Naast een stempas heb je een identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen. Dat identiteitsbewijs kan een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs zijn. Voor de waterschapsverkiezingen kun je je ook identificeren met een vreemdelingendocument.

Waar kan ik stemmen?

Wil je stemmen, maar weet je niet waar dat precies kan? Daarvoor is een handige website opgesteld: Waar is mijn stemlokaal? Daar zie je alle stembureaus waar je vandaag kunt stemmen. Je kunt ook selecteren op bureaus waar je terecht kunt als je een lichamelijke beperking hebt, of visuele of auditieve hulpmiddelen nodig hebt. Ook kun je checken of er een gehandicaptentoilet aanwezig is.

Let op! Je mag wel alleen stemmen in je eigen gemeente, behalve als je de afgelopen weken een zogeheten kiezerspas hebt aangevraagd. Heb je dat niet gedaan? Dan is het nu niet meer mogelijk om die aan te vragen.

Waar moet ik op stemmen?

Elk jaar wordt weer vaak de vraag gesteld: waar moet ik op stemmen bij de verkiezingen? Dat kan op verschillende manieren, maar voor veel mensen blijft het invullen van een kieshulp online toch de meest gekozen manier. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Het Kieshart, de kieshulp die is gelanceerd door Hart van Nederland. Daarmee ontdekt je op welke volksvertegenwoordiger je het meest lijkt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.