Terug

Volg Hart van Nederland

Spannende dagen in Den Haag: ligt een kabinetscrisis op de loer?

Verkiezingen

21 mrt 2023, 11:54

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de grote overwinning van BBB houdt de gemoederen flink bezig in politiek Den Haag. De onrust binnen het CDA en de verloren meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer, zorgen voor spanningen en onzekerheid op het Binnenhof. Is er sprake van een crisissfeer bij het kabinet?

Mark Rutte houdt zijn lippen stijf op elkaar als het gaat om de positie van het kabinet. "Ik heb vrijdag op alles gereageerd en daar is nu verder geen nieuws over." Dinsdag bespreekt Rutte de uitslag van de verkiezingen en de gevolgen voor het stikstofbeleid.

Stikstofdoelen

Duidelijk is wel dat er iets moet veranderen. Binnen de coalitie staan D66 en CDA ver uit elkaar over de aanpak van de stikstofproblematiek. "Ik doe geen uitspraak over dingen die ik met kabinet bespreek", zegt minister Sigrid Kaag dinsdag tegen Hart van Nederland.

Volgens Kaag heerst er op dit moment geen crisissfeer binnen het kabinet. "We hebben goede afspraken gemaakt voor het land, voor de boeren, voor de natuur en de economie. De heer Remkes heeft een heel duidelijk rapport uitgebracht. Wij houden ons graag aan de afspraken die we gemaakt hebben, hoe moeilijk die ook zijn, maar het is in het belang van iedereen in Nederland."

Waar Wopke Hoekstra het heeft over het roer omgooien, lijkt Kaag te willen vasthouden aan het huidige beleid. "Dat zegt hij als CDA-leider Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is dat als je goede afspraken maakt, betrouwbaar blijft. We hebben als kabinet Remkes omarmd, dus laten we kijken wat goed is voor iedereen in het land."

Positie Hoekstra

Dinsdagavond wordt in een crisisberaad gesproken over de positie van Hoekstra. De achterban van het CDA beslist dan het aanblijven van hun partijleider na de verkiezingsnederlaag. Hoekstra ziet zelf geen reden om op te stappen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.