Terug

Volg Hart van Nederland

PvdA/GL over samenwerking in Senaat: 'Er moet een antwoord komen op de rechtse dominantie'

PvdA/GL over samenwerking in Senaat: 'Er moet een antwoord komen op de rechtse dominantie'

Verkiezingen

6 mrt 2023, 11:04

De samenwerking van PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer kan ook slagen als die niet leidt tot meer stemmen bij de verkiezingen. Dat zeggen de lijsttrekkers van de twee partijen in de senaat in gesprek met het ANP. De komende vier jaar in de Eerste Kamer draaien volgens hen niet alleen om het blokkeren van rechts beleid, maar ook om het "stap voor stap" uitbreiden van de linkse samenwerking.

VVD-premier Mark Rutte heeft de komende Provinciale Statenverkiezingen gebombardeerd tot een strijd tussen links en rechts, en dan vooral: tussen de VVD en PvdA/GroenLinks. PvdA-lijsttrekker Mei Li Vos kan zich daar wel in vinden, zegt ze. "Uiteindelijk zit er zeker bij deze verkiezingen echt wel een verschil tussen links en rechts. De wereldbeelden. Wat voor economie wil je, wat voor samenleving wil je." Een keuze voor rechts betekent wat haar betreft "stilstand", en voor links "een groener en gelijker beleid".

Paul Rosenmöller van GroenLinks denkt dat de samenwerking van zijn partij met de PvdA helpt tegen versplintering, maar ook een "krachtenbundeling" is. "We vinden dat er een sterker antwoord moet komen op de rechtse dominantie gedurende een langere periode in de Nederlandse politiek en daarmee in Nederlandse samenleving."

Om die reden kan de samenwerking ook een succes zijn als de partijen geen zetelwinst boeken. Doel is "dat gezamenlijke sociale en groene antwoord". De verkiezingsuitslag is "de basis om verder te groeien", zegt Rosenmöller. Vos voelt naar eigen zeggen een "bijzondere verantwoordelijkheid" omdat de gezamenlijke fractie ook de toon zal zetten voor verdere samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA.

Specialisme

De hoop van de partijen is dat ze door in de senaat een gezamenlijke fractie te vormen met een groter aantal zetels vaker de doorslag kunnen geven - al is het nog de vraag of ze meer zetels krijgen dan ze nu al hebben. Tegelijk is het ook de bedoeling dat ze inhoudelijk meer kunnen doen doordat ze niet meer ieder een eigen specialist op een onderwerp hoeven zetten, benadrukken de leiders. Zo kunnen ze de mensen beter verdelen en de inhoudelijke kennis daarmee verdiepen.

Politiek verslaggever Merel Ek legt in de video hieronder in twee minuten uit wat jouw stem betekent op 15 maart en hoe de Statenleden, de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Provinciale Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart
2:11
Provinciale Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart

De commissies die de twee kandidatenlijsten van de partijen samenstelden, hebben vooraf al rekening gehouden met de lijst van de andere partij, zegt Rosenmöller. "Zij wisten eerder van elkaar hoe de lijst eruitzag in concept dan wij dat wisten. Er is ook gekeken naar expertise en hier en daar is iets veranderd."

Bezuinigingen

GroenLinks en de PvdA kondigden eerder deze campagne een breekpunt aan: zowel de aangekondigde als nieuwe bezuinigingen op met name zorg, sociale zekerheid en wonen gaan de partijen niet steunen. Toch zijn de partijen niet van plan om het kabinet zoveel mogelijk te dwarsbomen. Op inhoud worden voorstellen gesteund, zegt Vos. "Maar dan moet je wel met goede wetten komen."

In de Hart van Nederland-podcast In alle Staten bespreken Nikki Herr en Merel Ek de belangrijkste thema's van de aankomende verkiezingen. Luister hier de meeste recente aflevering:

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.