Terug

Volg Hart van Nederland

Provinciale politici steeds vaker bedreigd, vooral online haat

Verkiezingen

25 feb 2023, 09:42

Lange tijd opereerden Statenleden in de luwte, maar aan de vooravond van de verkiezingen wordt duidelijk dat ze veelvuldig worden lastiggevallen, blijkt uit onderzoek van Trouw. De incidenten komen voor bij alle partijen, en in iedere provincie.  Van de 188 leden van de Provinciale Staten die meededen aan het onderzoek (op een totaal van 570) zegt een kleine 40 procent er de afgelopen vier jaar slachtoffer van te zijn geweest.

Lastiggevallen

Online haatberichten komen het vaakst voor. Ruim 30 procent van de ondervraagde Statenleden heeft op sociale media of via de mail intimiderende of zelfs ronduit bedreigende berichten ontvangen.

Statenleden werden de afgelopen jaren ook op straat of tijdens werkbezoeken lastiggevallen. Ongeveer een kwart van de respondenten heeft ervaring met ‘offline’ bedreigingen en intimidatie.

In de onderstaand video legt een wethouder uit hoe zij twee jaar lang werd bedreigd:

Regionale politici steeds vaker bedreigd: 'Mijn man kreeg een condoleancekaart'
1:56
Regionale politici steeds vaker bedreigd: 'Mijn man kreeg een condoleancekaart'

ANP / Hart van Nederland

Weet jij niet op wie je moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Hart van Nederland heeft Het KiesHart ontwikkeld, waarin je wordt gematcht aan politici in plaats van aan een partij. Je vindt hem hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.