Terug

Volg Hart van Nederland

Peiling: aansluiting Omtzigt bij BBB kan bijna grootste partij ooit opleveren

Verkiezingen

26 mrt 2023, 09:45

Ruim een op de drie Nederlanders zou bij mogelijk komende Tweede Kamerverkiezingen stemmen op BBB en Pieter Omtzigt, als hij zou meedoen. Als ze hun krachten zouden bundelen, zouden ze op 53 zetels uitkomen, zo is te zien in de eerste peiling van Maurice de Hond na de Provinciale Statenverkiezingen. Alleen in 1986 en 1989 had een partij meer zetels in de geschiedenis van de Kamer, met beide keren 54 zetels voor het CDA onder Ruud Lubbers.

Opiniepeiler De Hond spreekt van een aanstaande politieke aardverschuiving. Hij vergelijkt het met "The Big One", de verwachting in Californië dat er weer een zeer zware aardbeving aankomt. "Wat ik steeds heb aangeduid als 'een veenbrand' uit zich nu op een veel heftigere manier", zegt hij in een analyse op de peiling. "En mede omdat het politieke systeem de laatste 25 jaar niet ingrijpend is aangepast, lijkt die 'Big One' bijna onvermijdelijk te worden. Zolang het bewustzijn in Den Haag geen post vat wat zich echt aan het afspelen is, zal het de bestuurbaarheid van ons land verder aantasten, met alle gevolgen van dien."

Hoewel Omtzigt zich nog niet heeft uitgelaten over zijn toekomst als politicus, is het volgens De Hond zeer aannemelijk dat hij meedoet aan komende verkiezingen. Als BBB en Omtzigt allebei meedoen maar dan als aparte partijen, zou de lijst Omtzigt op mogelijk 38 zetels uitkomen en BBB op 17 zetels. Dat zou een fiks verlies betekenen voor de partij van Caroline van der Plas, die op 33 zetels zou komen als Pieter Omtzigt niet aan de komende Tweede Kamerverkiezingen zou meedoen. De VVD zou in alle gevallen rond de 18 à 19 zetels uitkomen, een daling ten opzichte van de 34 zetels die de regeringspartij nu heeft in de Kamer.

Caroline van der Plas bereidt zich in ieder geval al voor op aankomende verkiezingen:

BBB-leider Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen
1:46
BBB-leider Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

Onvrede

Ook het kabinet laat het signaal van de verkiezingen niet onbewogen. Premier Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Rutte wil het daarin onder hebben over wat er achter de 'bredere onvrede in de samenleving' schuilgaat. "Wat denk ik meer is dan stad-platteland, ook stikstof, maar ook veel andere onderwerpen."

Op het onderwerp van stikstof zijn er ook flinke verschillen waar te nemen, zo blijkt uit de peiling. Gevraagd naar het jaartal waarop de stikstofdoelen van de overheid behaald moeten worden vindt 30 procent dat deze vervroegd moeten worden naar 2030, vooral stemmers van D66 (86 procent) en GroenLinks (84 procent). 28 procent wil het op 2035 laten, vooral CDA'ers (72 procent). 14 procent pleit om het stikstofdoeljaar uit te stellen tot na 2035. 25 procent van de mensen is geheel tegen stikstofplannen en wil de doelen helemaal laten vallen, vooral FVD'ers (96 procent) en PVV'ers (65 procent).

Pieter Omtzigt stapte op uit het CDA na de 'functie elders'-rel en kreeg daarna een grote achterban in de samenleving. Volgens Johan Derksen is hij dé persoon van het afgelopen jaar:

Johan kiest Omtzigt als persoon van 2022: 'Heel erg als hij verloren gaat voor Nederlandse politiek'
1:54
Johan kiest Omtzigt als persoon van 2022: 'Heel erg als hij verloren gaat voor Nederlandse politiek'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.