Terug

Volg Hart van Nederland

Ook op verkiezingsdag stakingen in het ov: blinden en slechtzienden kind van de rekening

Ook op verkiezingsdag stakingen in het ov: blinden en slechtzienden kind van de rekening

Verkiezingen

15 mrt 2023, 09:35

Net als vorige week en dinsdag leggen ook vandaag meerdere streekvoerders het werk neer. Dit doen ze voor een betere cao. Maar door de staking kunnen kwetsbaren mensen zoals blinden, slechtzienden en andere mensen met een beperking moeilijker hun stem uitbrengen.

Lees alles over de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen in het liveblog.

Werkgevers in het streekvervoer vinden het "niet uit te leggen" aan reizigers dat vakbonden toch doorgaan met de staking op de verkiezingsdag. Dat liet de voorzitter van werkgeversvereniging VWOV Fred Kagie eerder al weten. De staking op verkiezingsdag heeft volgens Kagie "grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen".

De Oogvereniging vreest hetzelfde en uitte eerder al kritiek op de staking: "Het gaat om je grondrecht, om zelf te mogen en kunnen stemmen. Hoe maak je de rest van de samenleving toegankelijk als de verkiezingen al niet lukken?", zegt een woordvoerder.

Waar wordt er gestaakt?

Door het hele land wordt er woensdag gestaakt in het streekvervoer. Bijna alle buslijnen en een aantal treinen van Arriva rijden woensdag niet. Busreizigers in alle regio’s moeten de hele dag rekening houden met uitval van Arriva-bussen "in meer of mindere mate", meldt de vervoerder woensdag.

De buurtbussen in alle regio’s rijden wel. De treinen van Arriva in Friesland, Groningen en op de Vechtdallijnen rijden woensdag wel, evenals de snelbus van Groningen naar Leer en die tussen Maastricht en Heerlen, aldus de vervoerder. De Arriva-treinen in Limburg en Achterhoek Rivierenland rijden niet. "Het bleek niet haalbaar om met het aantal werkwilligen een passende dienstregeling te rijden." Arriva adviseert reizigers vlak voor vertrek de reisplanner te checken.

Vervoerder Ariiva is niet de enige die het werk neerlegt. Ook Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion leggen ook het werk neer. Hierdoor rijden bussen helemaal niet of sporadisch.

Bij vorige stakingen staakte ook niet al het personeel van de streekvervoerders. Er zal dus wel wat streekvervoer rijden tijdens de staking is de verwachting, maar het zal een heel grillig beeld zijn. Ook zal de rituitval van de stakende chauffeurs en machinisten pas op het allerlaatste moment bekend zijn.

Het personeel van NS, GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdan) metro/tram heeft een andere CAO en staakt woensdag niet. 

Stemtaxi

Hoeveel mensen die slechtziend of blind zijn woensdag misschien niet naar het stembureau kunnen gaan, valt moeilijk te zeggen volgens de woordvoerder. De Oogvereniging roept gemeenten op om gratis alternatief vervoer, zoals taxi's beschikbaar te stellen voor mensen met een beperking. "Zorg dat mensen bij het stembureau kunnen komen."

Zo is er voor slechtzienden en blinden in Sittard-Geleen een speciale stemtaxi die mensen met een visuele beperking van en naar het stembureau brengt.

Meer problemen voor kiezer met (visuele) beperking

Naast het vervoersprobleem vraagt de belangengroep ook aandacht voor meer hulpmiddelen bij stembureaus. Uit data van de Open State Foundation blijkt dat op minder dan 100 stemlocaties hulpmiddelen voor doven en slechthoren aanwezig zijn. Dan moet je denken aan een stemmal, waarmee de kiezer het stembiljet zelfstandig kan lezen via braille of een koptelefoon waardoor de kieslijst wordt voorgelezen. Verder zijn er op inclusieve stembureaus ook gebarentolken en gebarentaal vaardige mensen aanwezig om kiezers te helpen.

"Mensen met een visuele beperking mogen in het stemhokje hulp krijgen van iemand anders, dat is wettelijk bepaald. Toch ontstaat er met regelmaat ter plekke discussie daarover onder de stembureauleden. In het ergste geval wordt een stembiljet ongeldig verklaard", aldus de woordvoerder. "Iedere stem telt, maar dan moet je wel kunnen stemmen", voegt de woordvoerder toe.

In half januari en eind februari werd er ook al gestaakt voor het beter cao, nog steeds zonder succes:

Eerste dag van nieuwe reeks stakingen in het streekvervoer
1:00
Eerste dag van nieuwe reeks stakingen in het streekvervoer

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.