Terug

Volg Hart van Nederland

Hondenbelasting ouderwets? In sommige gemeenten bedraagt hij ruim 100 euro en dat zorgt voor weerstand

Hondenbelasting ouderwets? In sommige gemeenten bedraagt hij ruim 100 euro en dat zorgt voor weerstand

Verkiezingen

10 mrt 2022, 22:48

In Nederland heffen zo'n ongeveer 166 gemeenten hondenbelasting. In de ProDemos-stemwijzer komt de vraag of gemeenten de hondenbelasting moet afschaffen meermaals aan bod. De Waalwijkse Niels Aussems, hondenliefhebber en kandidaat-raadslid, is de belasting in zijn gemeente beu en wil daarom de gemeenteraad in.

Aussems vindt de hondenbelasting niet te verantwoorden, omdat het geld in de algemene middelenpot verdwijnt. "Als ik over de hondenbelasting begin bij de raadsleden in de gemeente, beginnen de partijen te stuiteren. Het lijkt wel alsof de gemeente het geld nodig heeft en erop rekent", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Just de Wit, woordvoerder van de Koninklijke hondenbescherming, begrijpt de frustratie bij de hondenbezitters. "De bedragen zijn per stad of dorp verschillend omdat de gemeente zelf deze bedragen mag bepalen. Bovendien zijn ze soms nog vrij hoog ook. Daardoor heerst er onbegrip, het voelt oneerlijk."

'Ga door tot blaftaks wordt afgeschaft'

Gary Yanover gaat met zijn burgerinitiatief 'hondenbelasting weg ermee!' nog een stapje verder dan Aussems. Yanover pleit ervoor dat iedere gemeente in Nederland de hondenbelasting afschaft en schopte het vorig jaar met meer dan 60.000 handtekeningen zelfs tot de Tweede Kamer. Zonder succes. "Natuurlijk zijn er belangrijkere dingen in de wereld, maar het gaat mij er meer om hoe de (lokale) overheid omgaat met de weerstand tegen deze belasting."

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht heeft Yanover de afgelopen maanden een onderzoek gedaan onder verschillende lokale partijen in Nederland. Daaruit blijkt dat 75 procent van de partijen van de hondenbelasting af wil. Reden genoeg om met deze uitkomsten door te gaan met zijn strijd tegen de belasting: "Ik blijf doorgaan tot deze 'blaftaks' wordt afgeschaft."

Laagste hondenbelasting van Nederland

Waalwijk is de enige gemeente waar uit de uitslagen van de stemwijzer blijkt dat een meerderheid van de inwoners voor het afschaffen van de belasting is. Opvallend, want in Waalwijk bedraagt de hondenbelasting 'slechts' 52,10 euro per hond per jaar. In Den Haag is de hondenbelasting bijna tweeënhalf keer zo hoog: 128,76 euro per hond per jaar. De laagste hondenbelasting van Nederland vind je in Nederweert, daar betaal je voor een viervoeter 25 euro per jaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.