Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe boksen lokale politieke partijen op tegen de grote landelijke kopstukken?

Verkiezingen

14 mrt 2023, 23:34

Hoe kun je als lokale politieke partij opboksen tegen de grotere landelijke partijen, die toch wel meer aandacht trekken en meer budget hebben? Het klinkt als onbegonnen werk, maar toch weten lokale Statenleden zich goed op de kaart te zetten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Een van die Statenleden is Paul Casamento uit Tilburg. Hij is docent levensbeschouwing en daarnaast actief binnen de partij Alliantie, een partij die is opgericht vanuit een groep CDA'ers. Hij staat op plek vier op de lijst van de Brabantse Provinciale Statenverkiezingen.

Het valt volgens hem niet mee om op te boksen tegen de landelijke partijen: "Het is wel lastig. Je hebt te maken met de landelijke kopstukken die meer aandacht en budget krijgen. Ook kennen mensen een nieuwe partij nog niet goed", legt hij uit. Daarnaast werkt hij overdag. "In de avonden en weekenden moet ik campagne voeren. Zo probeer ik toch de boodschap aan de man te brengen", legt hij uit.

Persoonlijk contact

Ook de ambitieuze 22-jarige studente en zumba-instructrice Nynke Veurink uit Almelo laat zich niet uit het veld slaan door al het politieke geweld. Met een plek op nummer twee van de kandidatenlijst is zij actief binnen de partij voor Samen Lokaal Twente.

"Ik ben graag met mensen bezig en vind psychologie ook interessant. Ik vind het ook niet kunnen dat een bestuur bestaat uit 50-jarige mannen met een stropdas die alles bepalen. Ik kan mij er hard voor maken en dat maakt het juist zo leuk in de politiek", aldus Veurink.

Hoewel Veurink het een uitdaging vindt om een lokale partij te zijn, ziet ze er ook het voordeel van in: "Je kan en mag meer en er is meer vrijheid. We kunnen meer zonder dat we andere mensen tegen het hoofd te stoten." Ze voert campagne vooral door persoonlijk contact, vertelt ze in onderstaande video:

Hoe boksen lokale politieke partijen op tegen de grote landelijke kopstukken?
1:46
Hoe boksen lokale politieke partijen op tegen de grote landelijke kopstukken?

Nikki Herr en Merel Ek bespreken in de Hart van Nederland-podcast In alle Staten de belangrijkste thema's van de verkiezingen. Luister hier de meeste recente aflevering:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.