Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren starten met 'de grote leugens route' langs provinciehuizen: 'Er moet iets veranderen'

Verkiezingen

17 jan 2023, 15:23

De onrust van de boeren over de stikstofplannen is verre van verdwenen. Met een heuse trekkertocht gaan ze vanaf dinsdag naar verschillende provinciehuizen in de hoop het gesprek over de stikstofplannen aan te gaan. De eerste stop: het provinciehuis van Leeuwarden.

'Van der Wal, we zijn je leugens zat' staat er op een groot spandoek aan een trekker. Boer Jan en Piet uit Groningen zijn afgereisd naar het provinciehuis van Friesland. Ze willen het gesprek aangaan met de Gedeputeerde Staten over de stikstofproblematiek. Dit doen ze zonder afspraak. "Vandaag is het even mislukt, ze waren nog op vakantie. Dat zal misschien meer gaan gebeuren", zegt boer Jan tegen Hart van Nederland.

1200 kilometer willen ze deze week gaan afleggen. Flevoland komt nog vandaag aan de beurt en morgen staat onder andere Zuid-Holland met Den Haag op het programma. Ze slapen bij plekken die ze krijgen aangeboden. "We voelen ons enorm gesteund, dat is heel fijn", zegt hij.

Links laten liggen

Tussendoor komen ze ook in de buurt van de woonplaats van Minister Van der Wal. "Maar we gaan zeker niet naar haar huis", zegt boer Piet. Het is een flinke tocht en ze hopen alles binnen deze week te redden. En anders gaan ze maandag weer verder. "De snelwegen raken niet vol met trekkers, dat verwachten we niet."

De aanleiding voor deze actie gaat terug naar vorig jaar. Het gaat de aanwezige boeren allemaal om 31 mei 2022. Minister Van der Wal zou met collega's Jetten, De Jonge en Staghouwer zou dan naar Brussel gaan. Uit een Wob-verzoek bleek dat niet minister Staghouwer, maar Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is mee afgereisd.

Van der Wal zelf was er ook niet bij. En de inhoud van de gesprekken zou ook anders zijn gelopen dan naar buiten is gebracht. "Het is er wel gegaan over woningbouw en de energietransitie, maar ze hebben de landbouw links laten liggen."

Bewustzijn creëren

En dat terwijl Brussel Nederland juist een compromis aanbiedt. "Uitspraken van boeren dat er vanuit Brussel handreikingen worden gedaan op gebied van stikstoftransitie die Van der Wal niet aangrijpt, herkent de minister zich niet in. Vanuit Brussel is een duidelijke taak aan Nederland opgelegd om te beginnen aan de stikstofaanpak, die hard nodig is.", laat een woordvoerder van de minister weten.

Bewustzijn creëren, met name bij de Nederlanders, dat is het belangrijkste voor beide boeren met deze actie. "Er komen dit jaar weer verkiezingen aan voor de Provinciale Staten. Burgers moeten zich ervan bewust zijn dat deze regering niet altijd veel goeds brengt en dat ook niet alles waarheid berust", zegt Jan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.