Terug

Volg Hart van Nederland

Een derde van Nederland vindt dat Hoekstra de politiek uit moet: zijn partij ook?

Verkiezingen

20 mrt 2023, 23:14

Nadat het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen flink verloor, werd de vraag gesteld of partijleider Wopke Hoekstra nog wel de juiste man is om de partij uit het slop te trekken. Hoekstra vond zelf dat het geen reden was om op te stappen, maar hoe denken zijn partij en de rest van Nederland daarover?

Dinsdag gaat de partijtop van het CDA in overleg met de provinciale afdelingsvoorzitters en de leiders van het CDJA, het vrouwen- en seniorennetwerk, om de uitslag te bespreken. Maar partijvoorzitter Huibers liet maandag al weten dat de positie van Hoekstra niet op het spel staat.

Hoekstra zegt dat hij uit de steun van "heel veel mensen aan de telefoon" opmaakt dat zijn partij hem ook liever niet ziet gaan. Ook de Tweede Kamerfractie zou zich achter Hoekstra scharen, volgens de NOS.

Omtzigt

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten stapte een groot deel van de CDA-achterban op het platteland over naar de BBB. Het CDA verloor in alle gemeenten op twee na. In de Staten wordt de partij bijna gehalveerd. In de Eerste Kamer gaat ze volgens de prognose terug van negen naar vijf zetels.

Uit onderzoek onder 3.939 leden van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 34 procent vindt dat Hoekstra moet stoppen in de politiek, zowel als leider van het CDA als minister. 18 procent vindt dat hij alleen als minister aan kan blijven en 19 procent vindt dat hij kan beide posities kan behouden.

"Ik denk dat Wopke Hoekstra eigenlijk de verkeerde keuze was", merkt een panellid op. "Maar dat het bestuur van het CDA een te grote vinger in de pap had indertijd. En dat zou door de Pieter Omtzigt-aanhangers wel eens oud zeer kunnen zijn. Als het CDA Omtzigt terug kan halen zou beter zijn voor de partij."

Geërgerd aan de landelijke kopstukken

De Drentse CDA-partijvoorzitter Robert Kleine heeft zich geërgerd aan de landelijke kopstukken die bij de provinciale verkiezingen de boventoon voerden. Dat is volgens hem er mede de oorzaak van dat het CDA zo fors verloren heeft. Op de vraag hoe het CDA verder moet en of Hoekstra weg moet, wil hij niet ingaan.

Politiek verslaggever Sam Hagens denkt dat het dinsdag een spannende dag gaat worden voor Hoekstra:

Het is er Wopke of eronder voor Hoekstra tijdens crisisoverleg CDA
0:43
Het is er Wopke of eronder voor Hoekstra tijdens crisisoverleg CDA

De Maastrichtse CDA-fractievoorzitter Gabriëlle Heine, die zich onder meer op Twitter al geruime tijd kritisch over haar partij uitlaat, denkt dat het crisisberaad dinsdag vooral bedoeld is om stoom af te blazen. Voor zover zij kan peilen, hoeft Hoekstra niet op te stappen. Wel hoopt ze dat de partijtop en het landelijke bestuur de kritiek van CDA'ers op het beleid en de koers ter harte nemen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.