Terug

Volg Hart van Nederland

De Hond: PVV in een klap gedeelde grootste partij, NSC daalt fors

Verkiezingen

18 nov 2023, 16:16

Met nog vier dagen tot de verkiezingen heeft zich een nieuwe partij zich aan de top genesteld. Waar Nieuw Sociaal Contract, VVD en GroenLinks-PvdA lange tijd de top drie vormden is de PVV nu in een klap op de gedeelde eerste plaats. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Peil.nl van Maurice de Hond, gepubliceerd door Hart van Nederland.

In de voorlaatste peiling van De Hond voor de verkiezingen, uitgevoerd onder een representatieve groep van bijna 7.000 respondenten, stijgt de PVV 5 zetels en komt de partij op 26. Daarmee staat de partij op gelijke hoogte met de VVD, die vergeleken met vorige week een zeteltje verliest en ook naar 26 gaat.

Verlies NSC

Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt lijkt steeds meer terrein te verliezen. De afgelopen weken verliest de partij in de peiling telkens meer zetels. Stond NSC eind oktober nog op 31 virtuele zetels, een week later was dat al gezakt naar 30. Vorige week stond de partij nog bovenaan met 28, maar inmiddels is de partij gezakt naar de derde plek met nog slechts 23 zetels. Daarmee staat de partij ook op gelijke hoogte met GroenLinks-PvdA.

De zetelverdeling volgens de laatste peiling. Bron: Peil.nl/Maurice de Hond

De zetelverdeling volgens de laatste peiling. Bron: Peil.nl/Maurice de Hond

Daarachter verliest BBB ook terrein aan de opmars van PVV. De partij verliest vergeleken met vorige week 2 zetels en komt op 7. D66 en CDA winnen allebei een zeteltje en komen op respectievelijk 8 en 6 zetels. Ook de linkse Partij voor de Dieren en SP winnen een zetel en stijgen van 4 naar 5 zetels.

Maurice de Hond legt uit hoe deze verschuiving komt:

'PVV in een klap grootste partij'
3:04
'PVV in een klap grootste partij'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.