Terug

Volg Hart van Nederland

CDA-kopstukken balen van verlies: 'Onvoldoende verstaan wat er in het land leeft'

Verkiezingen

16 mrt 2023, 17:36

Het CDA is een van de grote verliezers van de Provinciale Statenverkiezingen. In de Eerste Kamer zal de partij van Wopke Hoekstra volgens de prognoses vier van de negen zetels inleveren. Volgens Hoekstra moet de landelijke politiek zich de "aardverschuiving" aantrekken. "Dit is natuurlijk een daverende oorvijg voor ons allemaal in Den Haag en zeker ook voor ons als CDA."

Ook bij oud-partijleider Maxime Verhagen doet het verlies van het CDA pijn. In het radioprogramma Sven op 1 zegt hij dat de partij "een flink pak slaag" heeft gekregen. "Bij de gevestigde partijen ontbreekt het de afgelopen tijd aan langetermijnvisie. Het CDA is er daar een van", constateert hij.

Verder maakt Verhagen, die donderdag afscheid neemt als voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, zich zorgen om de vertraging van de bouwplannen door de verkiezingsuitslag.

Grote teleurstelling

Hoekstra noemt het "evident" dat zaken veel beter hadden gemoeten, "anders kom je niet op zo'n uitslag." Wat zijn partij of andere politieke partijen dan precies moeten leren, maakt hij niet concreet." Ook voor zijn partijgenoten in de provincie is de uitslag een grote teleurstelling. "Mensen balen natuurlijk enorm, want die hebben hier ongelofelijk hard aan gewerkt en ongelofelijk hun best gedaan", aldus Hoekstra. Hij gaat hier nog met de partij over in gesprek.

Volgens Verhagen hebben de huidige CDA-politici "onvoldoende weerklank kunnen vinden bij de kiezer". Op de vraag in hoeverre de partij zich de uitslag moet aanrekenen en of dat aan het leiderschap ligt, zegt hij: "Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, ook de leider van de partij."

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.