112

Stormachtig weer zorgt voor veel overlast en schade. Halve marathon Texel gaat niet door

Het is vandaag niet bepaald een dag om naar buiten te gaan. Op veel plaatsen worden fikse regenbuien en harde windstoten verwacht. Veel evenementen zijn uit voorzorg afgelast of aangepast. Ook zijn er opnieuw meldingen van stormschade binnengekomen.

Gisteren werd al een deel van de evenementen die voor zondag op de planning stonden, afgeblazen. Vanochtend heeft ook de organisatie van de halve marathon op Texel bekendgemaakt dat er niet gelopen wordt. “We hebben tot het laatste moment gehoopt en gedacht dat het wel zou lukken, maar helaas”, zegt Nico Erwich van de organisatie. “Het is te gevaarlijk voor de 2500 lopers en de vrijwilligers. Heel wrang.”

Verder zijn door het hele land sportwedstrijden afgelast en kunnen ook de trekkertrek-wedstrijden in het Brabantse Halsteren niet doorgaan.

Lees ook: Veel evenementen afgelast door onstuimig weer: ‘Jammer, balen’

Gisteravond kwamen vanuit Drenthe ook al de eerste meldingen van stormschade binnen, melden lokale media. Door de harde wind braken takken af en waaiden bomen om. Dat gebeurde ook vrijdagavond al in Noord-Holland. In die provincie kwamen gisteren reddingsboten in actie om vaartuigen te helpen die door het weer in de problemen waren gekomen.

Het KNMI voorspelt dat het vooral zondagmiddag in het zuiden van het land hard kan gaan waaien. In Zeeland, Zuid-Holland en de Limburgse heuvels kunnen windstoten met snelheden tot 75 kilometer per uur voorkomen. In de nacht naar maandag zijn vooral in het noordwesten bij het IJsselmeer zware windstoten.

WK wielrennen

Overigens is het weer niet alleen in Nederland onstuimig. Het parcours van het WK Wielrennen dat zondag wordt verreden in Groot-Brittannië is aangepast vanwege de hevige regenval daar. De start is nu 20 minuten later om 10.00 uur en er zijn twee beklimmingen geschrapt. Dat betekent dus dat één van de favorieten voor de WK-titel, de Nederlander Mathieu van der Poel, zijn tactiek iets zal moeten aanpassen.