Weer & Verkeer

Recordzomer van 2018 bijna voorbij: een terugblik

Zaterdag 1 september begint de meteorologische herfst en is de prachtige zomer van 2018 definitief voorbij, volgens meteorologen dan. Maar wat was het mooi! Het was de heetste zomer ooit gemeten en bovendien was het kurkdroog.

Voor Lei Spreeuwenberg, de lokale weerman uit Arcen, was het zeker een bijzondere zomer. In dit Noord-Limburgse plaatsje was het steeds net iets warmer dan elders in het land. Het hoogtepunt lag op 26 en 27 juli, met 38,2 en 38,1 graden. Die dagen werden warmterecords geschreven, al was het net niet genoeg om het aloude record van Warnsveld (uit 1944, 38,6 graden) van de troon te stoten. “Maar dan hebben we de komende warme zomers nog iets om naar te streven”, aldus Spreeuwenberg. “Want het is een feit, dat record gaat een keer sneuvelen. De kans dat dat dan in Arcen gaat gebeuren is zeker aanwezig.”

Lees ook: Record na record sneuvelt: dit jaar heeft recordaantal zomerse dagen

Waarom was het nou zo extreem warm deze zomer? Spreeuwenberg: “Omdat de wind steeds weer draaide in noordoostelijke richting. Vanuit die richting wordt in de zomer veel warme lucht aangevoerd. Normaal gesproken komt de wind in ons land overwegend uit het westen/zuidwesten.”

Gebukt onder droogte

Ook persoonlijk vond Lei Spreeuwenberg het een hete zomer, te heet zelfs. “Na dagenlang die brandende zon waren veel mensen er echt klaar mee. Je hoopte en voelde dat de regen een keer moest komen, maar het bleef maar uit. Je snakte er echt naar.” En dat gold niet alleen voor mensen. “De natuur ging gebukt onder de droogte. En dat speelt nog steeds, want de droogte is nog niet voorbij”, vertelt Spreeuwenberg. “Je ziet het aan landbouwgrond, maar ook aan de lage waterstand in de rivieren. Het is te hopen dat er in Nederland en in de Alpen regen valt, zodat het rivierwaterniveau gaat stijgen.”