Terug

Volg Hart van Nederland

Vergeet Scheveningen en Duindorp, Amsterdam-Noord heeft het mooiste vreugdevuur

nieuws

28 dec 2022, 21:42

Als je aan vreugdevuren denkt schieten je gedachten al snel naar plaatsen als Scheveningen en Duindorp, maar wat dacht je van Amsterdam-Noord. In tegenstelling tot de twee Zuid-Hollandse plaatsen gaat het bij de Amsterdammers niet om de hoogte van de stapel maar om iets heel anders: "Zo'n lelijke stapel met pallets heeft toch geen karakter, het moet een mooi bergje worden met veel groen."

Kerstvakantie is bij uitstek geschikt voor leuke activiteiten ondernemen. Dat combineren ze in Amsterdam-Noord. Daar wordt de afgelopen dagen gebouwd aan een vreugdevuur, dat traditiegetrouw op oudejaarsdag wordt aangestoken. Om die traditie door te geven, zijn ouders en kinderen dagenlang in touw om eerst hutten te bouwen van de opgehaalde houten pallets die een paar dagen later in de fik worden gezet.

Traditie doorgeven

"Vanmorgen vroeg zijn we begonnen met een kruis voor de zuurstoftoevoer van het vuur en daaromheen mogen de kinderen en hun ouders overal de hutten bouwen", vertelt Patrick van Bronswijk van Flora4Life aan Hart van Nederland. "Vrijdag komt de aannemer om ze bij elkaar te gooien, dat bedekken we met bomen en daarop komt de stapel voor oudejaarsdag."

Al voor het vierde jaar bouwen de buurtbewoners samen aan de stapel. Belangrijk, vindt Bronswijk. "Op deze manier geef je de traditie echt door. We hopen dat ze overnemen dat het schoon hout is en je let op de veiligheid.

Risico's

Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema laat zich ter plekke informeren over de eventuele risico's van het vreugdevuur in haar stad. "We zijn er natuurlijk wel eens bang voor geweest dat het fout zou kunnen gaan maar we maken echt hele goeie afspraken met de Floradorpers en het gaat altijd goed."

Dat het weleens fout kan gaan blijkt een paar jaar gelden in Scheveningen. Bij het vreugdevuur van 2018 op 2019 ging het mis. De harde wind blies smeulend hout over Scheveningen. De vonkenregen richtte daar voor ruim een miljoen euro schade aan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.