Terug

Volg Hart van Nederland

Verdeeldheid over hijsen van Israëlische, Palestijnse of andere vlaggen

nieuws

14 okt 2023, 21:00

Verschillende overheden hebben deze week naar aanleiding van de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden vlaggen opgehangen, en ook in verschillende plaatsen waren volop vlaggen te zien die mensen zelf uit medeleven hebben opgehangen. Ook bij verschillende ministeries werd een vlag halfstok gehangen, zoals de Israëlische vlag bij het ministerie voor Algemene Zaken, maar dat besluit leidt tot veel verdeeldheid bij mensen.

Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond. Zo'n 70 procent van de mensen zegt dat ze graag een vlag halfstok willen zien hangen, maar lang niet iedereen is het eens over welke vlag dat moet zijn. Zo wil 27 procent van de mensen dat alleen de Israëlische vlag wordt gehesen, wil 20 procent zowel de Israëlische als de Palestijnse vlag gehesen hebben, wil 16 procent juist de Nederlandse vlag, en gaat 4 procent voor een andere optie. 25 procent wil helemaal geen vlag gehesen hebben.

Aanhangers van SGP (84 procent), JA21 (53 procent) en ChristenUnie (47 procent) zijn het meest voorstander van het hijsen van alleen de vlag van Israël. Aan de andere kant zijn het juist stemmers van Volt (43 procent), Partij voor de Dieren (35 procent), SP (33 procent) en GroenLinks-PvdA (33 procent) die relatief het vaakst ook de Palestijnse vlag naast de Israëlische gehesen willen hebben. Stemmers van FVD (42 procent) willen relatief juist vaak dat geen enkele vlag wordt gehesen.

Urk

Onder meer op Urk kiezen veel inwoners er zelf voor om de Israëlische vlag te hijsen, als blijk van medeleven met de mensen die slachtoffer werden van de dodelijke aanval van de Palestijnse organisatie Hamas. In de nacht van dinsdag op woensdag werden echter ongeveer twintig van deze vlaggen van huizen gehaald en in brand gestoken. Daarvoor is nu een inwoner van Urk aangehouden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.