Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden vaten drugsafval gedumpt in het Gelderse Buren

112

16 dec 2019, 11:11

Aan de Hennisdijk in Buren in Gelderland is zondagavond een grote hoeveelheid vaten van verschillende formaten gedumpt. De politie gaat er vanuit dat het om drugsafval gaat. "Het gaat om 240 jerrycans van verschillende formaten", laat een woordvoerder van de politie aan Hart van Nederland weten. De politie zoekt naar getuigen die mogelijk iets hebben gezien. "Met zo'n hoeveelheid vaten moet het ook een flinke bus zijn geweest." Lees ook: Drugsafval in de buurt van kinderen: drugscriminelen worden steeds brutaler De woordvoerder stelt dat het buitengebied rond Buren mooi en rustig is, maar dat juist die eigenschappen ervoor zorgen dat dit soort illegale stortingen kunnen gebeuren. "In zo'n groot gebied kun je niet achter iedere boom gaan staan om te wachten tot er iets gebeurt."

Aantal dumpingen vaten drugsafval gedaald

De regio Oost-Nederland heeft vaker te kampen met dit soort dumpingen, al becijferde politie Gelderland dat het aantal illegale stortingen in 2019 is gedaald ten opzichte van 2018. In 2019 werd er tot en met eind oktober 18 keer gedumpt, tegenover 49 gevallen in 2018. Volgens de politie wordt er groot ingezet op de bestrijding van de oorzaak van drugsafval: drugslabs. "Die drugslabs oprollen is dé manier om dit soort dumpingen te bestrijden. Daar ligt een causaal verband."

Kosten opruimen drugsafval zijn voor gemeente

Burgemeester Jan de Boer van Buren zegt te zijn geschrokken, voornamelijk vanwege het aantal gedumpte vaten drugsafval. Een woordvoerder laat weten: "De vorige dumping binnen onze gemeente betrof twee vaten, nu werden er ruim tweehonderd gedumpt. Dat is een heel verschil." De kosten voor het afvoeren van het afval en het afgraven van de verontreinigde bodem komen voor rekening van de gemeente. Een flinke onvoorziene kostenpost. "Hoe hoog de kosten precies zijn, weet ik nog niet. Maar dit zijn geen kosten die standaard bij ons worden begroot. Uiteindelijk draait de gemeenschap er nu voor op." Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.