Terug

Volg Hart van Nederland

Tot dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven vanwege dassen

nieuws

21 mrt 2023, 17:38

Er rijden een aantal dagen geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat er een dassenburcht in de buurt van het spoor zit. Dat duurt zeker tot en met dinsdag 28 maart, aldus de NS.

De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg. Je bent zo'n 30 tot 60 minuten langer onderweg.

Das pech

Spoorbeheerder ProRail meldt dat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. "Daardoor kan het spoor verzakken en is de veiligheid van treinverkeer niet langer te garanderen. Zeer ingrijpend voor reizigers en vervoerders, maar het kan niet anders. We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer te kunnen rijden", aldus de organisatie.

Volgens de spoorbeheerder is herstel van de spoorbaan en ondergrond nodig, maar de organisatie weet nog niet wanneer dat kan plaatsvinden. "De dassen zijn namelijk beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig van bevoegd gezag."

Meer problemen met dassen

"De dassenburchten waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor."

Hoeveel dassen er zich bij Esch bevinden, is niet duidelijk. "Nee, dat is zelfs door ecologen zeer moeilijk in te schatten. Daarnaast is er nu sprake van de kraamperiode, dus ze zijn zich ook nog aan het vermenigvuldigen", aldus een woordvoerder van ProRail in een toelichting. "We zien wel hele grote graafactiviteiten dus het lijkt een behoorlijke populatie."

In Friesland, bij Molkwerum, is ook door dassen geen treinverkeer mogelijk. ProRail werkt daar aan een vergunning om de dassen uit de buurt van het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen. Of die aanpak ook de juiste zal zijn in Esch, is nog niet duidelijk.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.