Terug

Volg Hart van Nederland

'Ellen ten Damme beschuldigt Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

'Ellen ten Damme beschuldigt Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

nieuws

22 apr 2022, 22:42

Zangeres Ellen ten Damme heeft "een zelfde ervaring" gehad als de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Dat vertelt ze in het programma De Verknipte Gast van Özcan Akyol. Ze noemt geen namen in het programma, maar vertelde volgens AD in de podcast Aan de keukentafel eerder dat het om rapper Ali B gaat.

In het programma van Akyol komt seksueel grensoverschrijdend gedrag ter sprake. Als hij vraagt of ze dat wel eens heeft meegemaakt zegt ze dat het meestal goed ging als ze aangaf dat ze niet wilde. "Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat het niet goed ging."

'Vind hem echt een lul'

"Het was tien jaar geleden of zo", zegt ten Damme. Als Akyol vraagt of ze iets heeft meegemaakt wat lijkt op de verhalen van de slachtoffers van The Voice, weet Ten Damme even niet wat ze moet zeggen. "Ik vind het niet sjiek om in de media mensen aan de schandpaal te nagelen. En als bekend persoon heb je daar denk ik alleen maar last van."

In het programma van Akyol noemt ze zijn naam nadrukkelijk niet, maar volgens AD besprak ze dit verhaal vorige maand wel in de podcast Aan de keukentafel. Dit onderdeel van het gesprek is inmiddels verwijderd uit de aflevering, maar de krant beweert dat Ten Damme in de originele versie expliciet de link legde met The Voice-coach Ali B: "Ik weet er alles van. Er is een verhaal van mij dat helemaal geen geheim was en dat ik destijds ook heb verteld in mijn omgeving. Dat gaat over Ali B. Ik vind hem echt een lul. Hij spoort echt voor geen meter en daar heb ik dus ook een verhaal over."

Het incident zou zich hebben voorgedaan tijdens de opnames van het AVROTROS-programma Ali B en de Muziekkaravaan, waar Ten Damme in 2014 aan meedeed. De rapper nam de zangeres destijds mee naar de Marokkaanse stad Meknes om inspiratie op te doen voor een nummer.

In januari 2022 kwamen er mede door het BNNVARA-programma BOOS meerdere verhalen van slachtoffers naar buiten die seksueel grensoverschrijdend gedrag mee hadden gemaakt tijdens de opnames van televisieprogramma The Voice of Holland. In de aflevering BOOS: THIS IS THE VOICE werden er meerdere beschuldigingen gedaan aan het adres van The Voice-coach Ali B. Deze beschuldigingen vonden ook buiten het televisieprogramma plaats.

Een van de vermeende slachtoffers van Ali B heeft aangifte tegen hem gedaan vanwege verkrachting. Er zijn inmiddels ook aangiftes gedaan tegen bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N., die ook werden genoemd in de BOOS-aflevering. Er loopt ook een extern onderzoek naar de misstanden omtrent The Voice of Holland.

Slachtoffers steunen

Ook in de podcast vertelt ze niet wat er precies is gebeurd, maar geeft aan dat ze erg in de war was. "Ik ben weken bezig geweest met: wat zal ik ermee doen? Ik was kwaad, als iemand vlak daarna doet alsof zijn neus bloedt, alsof het heel normaal is. Ik dacht: wat ben jij een… Je hebt totaal niet in de gaten waar je mee bezig bent. Ik heb er ook wel iets van gezegd." Nu heeft Ten Damme wel een verklaring afgelegd bij de politie, naar eigen zeggen om de slachtoffers van Ali B te steunen. In De Verknipte Gast vertelt ze waarom ze het zo lastig vond om officiële stappen te nemen. "Oh dat gaat heel lang duren, officieel gedoe, rechtszaken, toestanden, kost geld, allemaal gezeik. Daar moet je maar zin in hebben. En zedendelicten kunnen moeilijk worden bewezen."

Dit is volgens haar het moment. "Er is nu een momentum om dat fenomeen van mannen die denken dat ze maar alles kunnen maken door status of geld of wat dan ook, een halt toe te roepen.”

Reactie advocaat Ali B

Bart Swier, de advocaat van Ali B, reageert zaterdag op de ervaringen die Ellen ten Damme deelde in het NPO 2-programma De Geknipte Gast. Een woordvoerder van AVROTROS laat weten "enorm geschrokken" te zijn van het verhaal van Ten Damme. "We vinden het verschrikkelijk als dit inderdaad heeft plaatsgevonden tijdens de opnames van Ali B en de Muziekkaravaan. In overleg met Ellen ten Damme zullen we actie ondernemen."

Onderstaande reportage over de misstanden bij The Voice was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Misstanden The Voice rijten oude wonden open bij slachtoffers seksueel wangedrag
2:05
Misstanden The Voice rijten oude wonden open bij slachtoffers seksueel wangedrag

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.