Terug

Volg Hart van Nederland

Teller Giro555 halverwege actiedag op 41,9 miljoen euro, waar gaat dat geld heen?

nieuws

15 feb 2023, 14:09

Op de Nationale Actiedag woensdag hopen samenwerkende hulporganisaties zo veel mogelijk geld op te halen voor getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Bekende Nederlanders helpen mee in het belpanel en lokaal worden er door het hele land inzamelingsacties op touw gezet. Halverwege de actiedag is al ruim 41,9 miljoen euro ingezameld op Giro555. Een hoop geld, maar waar gaat dat allemaal naartoe?

Giro555 bestaat uit elf samenwerkende hulporganisaties. Op de website van Giro555 wordt uitgelegd dat na aftrek van de campagnekosten, het geld wordt verdeeld onder de deelnemende hulporganisaties. Zij gebruiken dit geld vervolgens voor noodhulp en wederopbouw in het rampgebied.

Kosten en verdeelstelsel

Giro555 laat weten dat ze ook kosten maakt. Van iedere donatie gaat allereerst gemiddeld 3 procent naar actie- en bureaukosten. Dit gaat van de algehele actieopbrengst af. Verder gaat er in totaal ongeveer 10 procent van de opbrengst naar actie-, bureau en apparaatskosten.

Het overige deel wordt verdeeld onder de elf deelnemende hulporganisaties. Dit gaat volgens Giro555 via een verdeelstelsel. Het Nederlandse Rode kruis ontvangt 26,46 procent van de opbrengst, gevolgd door Oxfam Novib (14,75 procent) en Cordaid (12,88 procent). CARE Nederland ontvangt het kleinste gedeelte, namelijk 3,88 procent.

Een van de voorwaarden van Giro555 is dat minimaal 93 procent van het gedoneerde bedrag ook rechtstreeks naar de hulp in het rampgebied gaat.

BN'ers betaald?

De hele dag helpen zo'n 170 bekende Nederlanders, onder wie Peter Gillis, Wytze de Jager en Nikki Herr, mee in het actiecentrum. Zij nemen de telefoon op als mensen geld willen doneren. Giro555 zegt dat ze de BN'ers niet betaalt voor hun tijd of inspanningen.

Samenwerkende hulporganisaties nodigen wel BN'ers uit om naar een rampgebied te gaan, om te laten zien wat daar gebeurt. De reiskosten van deze tripjes worden soms vergoed door de betreffende hulporganisatie. Giro555 betaalt in ieder geval niets.

In onderstaande video is te zien dat veel mensen de landelijke actiedag steunen:

Veel steun voor landelijke actiedag Giro555
0:40
Veel steun voor landelijke actiedag Giro555

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.