Terug

Volg Hart van Nederland

Taalbeheersing staat onder druk bij toekomstige basisschoolleraren

nieuws

30 jan 2023, 17:38

Het is niet goed gesteld met de taalkennis van onze toekomstige leerkrachten. Pabo-studenten vinden spelling, woordenschat en grammatica steeds moeilijker. Het niveau van de toekomstige basisschoolmeesters en -juffen is zelfs zo zorgelijk, dat de Onderwijsraad nu aan de bel trekt.

Steeds vaker komen studenten bij de pabo binnen met een te laag taalniveau. Hogescholen doen hun best om deze studenten bij te spijkeren, maar dit lukt niet bij iedereen. Volgens de pabo-docenten moeten de toekomstige leraren daarom na hun opleiding verder leren om het niveau op te krikken.

Zorgen over 'formuleren' en 'interpunctie'

Een onderzoek door het AD en het Kohnstamm Instituut onder pabo-docenten bevestigt de zorgen over de taalbeheersing van nieuwe studenten en delen van het onderwijsprogramma, het curriculum. Slechts 5 procent van de Nederlandse docenten aan de pabo's gelooft dat minstens 81 procent van de afgestudeerden voldoende vaardigheden heeft op het gebied van "formuleren" en "interpunctie". Bovendien denkt de helft van de docenten dat minder dan 61 procent van de afgestudeerden het onderdeel "stellen" (schrijven) goed kan overbrengen op leerlingen.

Zorgelijk signalen

Ook minister Robert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het signaal van de Onderwijsraad zorgelijk: "Goede beheersing van taal en rekenen is de basis van je kennen en kunnen. Zeker voor aankomende leraren, die later zelf scholieren taal en rekenen moet bijbrengen. Het niveau van deze vakken moet boven elke twijfel verheven zijn, zowel op de lerarenopleiding als op school zelf."

De minister vindt dat het advies van de Onderwijsraad duidelijk aangeeft dat er méér nodig is om goede docenten op te leiden. Want de lat moet omhoog. Samen met verantwoordelijk minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) zijn er afspraken en is er een werkplan gemaakt. "De bekwaamheidseisen voor leraren worden tegen het licht gehouden. Ik wil ook dat scholen, leraren en opleidingen beter gaan samenwerken, zowel landelijk als in de regio. Er komt landelijk bijvoorbeeld een zogeheten curriculumberaad. Daarin bespreken leraren, scholen en lerarenopleidingen wat er nu nodig is om aankomend leraren goed voor te bereiden op het taal- en rekenonderwijs."

En ook op regionaal niveau gaan er zaken anders aangepakt worden. Alle aankomende leraren moeten worden opgeleid door scholen en lerarenopleidingen sámen. Het kennisniveau en het niveau van de toetsen op de lerarenopleidingen worden regelmatig herzien. We willen verder dat leraren ook ná het afstuderen zich blijven ontwikkelen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.