Terug

Volg Hart van Nederland

Stropop langs de A1 moet weg: 'Toevallig, net voor de verkiezingen'

Politiek

27 feb 2023, 18:32

De gigantische stropop langs de A1 bij Eemnes moet weg. Boer Pieter Seldenrijk plaatste het gevaarte afgelopen najaar in zijn weiland naast de snelweg, uit protest tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Hij snapt niet dat de pop nu weg moet.

Weggebruikers die langs Eemnes komen, kunnen hem bijna niet missen. De stropop is 8,5 meter hoog, gemaakt van strobalen op een zeecontainer. Natuurlijk mag de omgekeerde nationale driekleur niet ontbreken. Maar de provincie Utrecht vind het wel welletjes. De pop zou in strijd zijn met de omgevingsverordening.

Twee keer zo groot

"We moeten het met zijn allen doen, met die stikstof", vertelt Pieter tegen Hart van Nederland. "Daar heb ik op zich geen problemen mee. Maar als je ziet dat er landelijk al vier jaar wordt gepraat over dit onderwerp, en er uiteindelijk nog niks gebeurd is. Nu zijn de provincies weer aan zet. Ondertussen is er voor ons nog niks bekend over hoe het eruit gaat zien."

In onderstaande video laat Pieter de pop zien:

Stropop langs de A1 moet weg: 'Toevallig, net voor de verkiezingen'
0:40
Stropop langs de A1 moet weg: 'Toevallig, net voor de verkiezingen'

"Met Prinsjesdag zijn we ermee begonnen", wijst boer Pieter naar zijn protestpop. "Als oproep: doe nou eens wat! Nu zijn we vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen en staan wij nog steeds met lege handen. Er zal vast heel veel gepraat zijn in de Tweede Kamer en binnen de provincies, maar er heeft nog niemand aan mij gevraagd: wat wil jij nu eigenlijk? Ondanks die grote pop. Ik denk dat ik hem twee keer zo groot moet maken."

Vrijdag kreeg Pieter een bericht van de provincie, met de melding dat hij de pop moet verwijderen, op last van een dwangsom. "Het is toevallig een heel raar moment, een paar weken voor de verkiezingen. Dan gaat ons links georiënteerde provinciebestuur ineens handhaven. Die pop staat er al maanden, en dan moet 'ie nu ineens weg."

Binnen de wet

De provincie Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten dat het hun taak is om 'ons mooie landschap' te bewaken. "Dat betekent dat er regels gelden voor het plaatsen van borden en vlaggen in het landelijke gebied. Naast het bewaken van de kwaliteit van ons landschap willen we ook dat dit soort borden en uitingen niet afleiden in het verkeer. Toezicht en handhaving zijn daarom nodig."

Het weghalen van de stropop sluit aan bij het verwijderen van omgekeerde vlaggen langs de wegen, waar al eerder werk van is gemaakt, benadrukt de provincie. "Deze actie is in lijn met hoe we altijd handelen en staat geheel los van de aankomende provinciale verkiezingen. We begrijpen de behoefte bij agrariërs om zich te uiten en daar staan we als provincie open voor. Maar wel binnen de kaders van de wet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.