Terug

Volg Hart van Nederland

Dagen overleven zonder stroom, gas en water? 'Nederlanders onvoldoende voorbereid op een ramp'

nieuws

29 nov 2022, 07:47

Nederlanders zijn onvoldoende voorbereid op een ramp. Dat zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een interview met het AD. Binnen een paar weken volgt een campagne waarin erop wordt gewezen dat Nederlanders zichzelf 48 uur moeten kunnen redden zonder gas, water en stroom als er een cyberaanval of ramp plaatsvindt.

"De schokbestendigheid van onze samenleving kan wel omhoog. De voorbereiding op een ramp zijn we al een hele tijd kwijt", zegt Aalbersberg tegen de krant. "Mijn generatie kent het noodpakket van minister Ter Horst nog. Dat besef en die voorbereiding moet weer terugkomen. Eigenlijk moet je in Nederland weer terug naar een situatie waarin je jezelf 48 uur in stand kan houden."

Nederland extra kwetsbaar

Volgens de NCTV is Nederland extra kwetsbaar, omdat het land vergevorderd is met digitale technologie en heel veel afhankelijkheden zijn gecreëerd. "We hebben alles aan elkaar geknoopt. Dat maakt dat de cyberdreiging gegroeid is. Maar onze weerstand is niet meegegroeid. De gap tussen dreiging en weerstand is nog steeds te groot."

ANP Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.