Terug

Volg Hart van Nederland

Sepsis nummer 1 doodsoorzaak op IC, meer onderzoek nodig

Sepsis nummer 1 doodsoorzaak op IC, meer onderzoek nodig

nieuws

23 jan 2018, 22:32

Naar schatting belanden in Nederland jaarlijks ongeveer 10.000 mensen met sepsis op de intensive care. Dat komt neer op ongeveer 11 procent van alle IC-opnames. Precieze cijfers ontbreken, maar volgens deskundigen is het de nummer 1 doodsoorzaak op de intensive care. Er is veel onbekend over de ziekte die in de volksmond 'bloedvergiftiging' genoemd. Volgens ex-patiënt Idelette dekt die term de lading van de ziekte totaal niet: de aandoening vloeit namelijk altijd voort uit een infectie waarbij de immuunreactie van het lichaam op hol slaat. Dat kan bij bloedvergiftiging zijn, maar ook bij een klein wondje waar je verder geen last van had, of een uit de hand gelopen longontsteking. Dinsdag biedt ze de petitie SOS voor sepsis aan bij de Tweede Kamer waarin gepleit wordt voor een Nationaal Actieplan. “Er moet veel meer geld voor onderzoek naar sepsis. We besparen enerzijds een hoop zorgkosten, anderzijds een hele hoop onnodige ellende voor nabestaanden als we de ziekte eerder herkennen.” Voor vragen en antwoorden over sepsis: https://www.sepsis-en-daarna.nl/

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.