Terug

Volg Hart van Nederland

Dichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen

Dichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen

nieuws

4 feb 2023, 17:05

Pim Lammers heeft zijn besluit bekendgemaakt om zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023. De schrijver heeft meerdere doodsbedreigingen ontvangen na de bekendmaking dat hij het kinderboekenweekgedicht zou maken dit jaar. Boekenkoepel CPNB heeft het nieuws bevestigd.

Er waren afgelopen dagen op sociale media reacties en doodsbedreigingen aan het adres van Lammers, nadat fragmenten van een literair verhaal voor volwassenen werden gedeeld, dat hij in 2015 schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot verontwaardiging en beschuldigingen dat Lammers een "pedofilie-activist" was.

'Het is het niet waard'

Lammers heeft laten weten: "Een gedicht schrijven is niet waard om doodsbedreigingen te ontvangen". Hij verklaart dat de aantijgingen tegen hem onwaar zijn en hij heeft aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit richting hem en zijn geliefden heeft hem doen besluiten om zich terug te trekken.

Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

Grote verontwaardiging

Boekenkoepel CPNB laat weten "met grote verontwaardiging en ontzetting kennis te hebben genomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs." De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over "een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."

De schrijver kreeg overigens afgelopen dagen ook veel bijval van collega's. "Pim Lammers is een schrijver", bepleitte Heleen van Royen op Twitter. "Die schrijft over thema's die in onze maatschappij spelen. Dit is zijn vak. De golf van haat die hij nu over zich heen krijgt, is onterecht en intens triest. Bescherm onze schrijvers." Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, nam het op sociale media op voor Lammers. "Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept", stelde Hassing.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.