Terug

Volg Hart van Nederland

Regenworm domineert in Nederlandse tuin, pissebed heeft nakijken

Regenworm domineert in Nederlandse tuin, pissebed heeft nakijken

Dieren

4 dec 2020, 16:28

Regenwormen zijn dit jaar de meest waargenomen bewoners van Nederlandse tuinbodems. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Ecologie. "De pissebedden delven als gedoodverfde winnaar het onderspit en staan slechts op 2, terwijl de huisjesslakken opklimmen naar de 3e plek", zo geeft het instituut een verslag van de nek-aan-nekrace. Het lopende jaar was eerst lang droog, daarna erg nat en ook gemiddeld steeds warm. Misschien kon de regenworm daar beter tegen dan de andere dieren. "Het weer heeft dit jaar de pissebedden inderdaad parten gespeeld. Ze kunnen niet zo goed tegen droogte," weet pissebeddenkenner en onderzoeker Matty Berg van de Vrije Universiteit Amsterdam, mede-organisator van de Bodemdierendagen die elk jaar worden gehouden.

17.500 beestjes geteld

Tijdens de Bodemdierendagen tellen tuinbezitters hoeveel van deze soort dieren in hun tuin voorkomen. Dit najaar deed een recordaantal tellers in bijna vijfhonderd tuinen en parken in heel Nederland mee. In totaal zijn 17.500 beestjes geteld. Er waren opvallend weinig miljoenpoten en ook minder spinnen, maar meer mieren.

Minder dieren geteld dan in eerdere jaren

Per tuin zijn gemiddeld 36 dieren geteld. Dat is volgens de organisatie minder dan in eerdere jaren. Vorig jaar werden nog 43 dieren gemiddeld per tuin aangetroffen. Zaterdag is het internationale Bodemdierendag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een gezond bodemleven voor de voedselproductie en de biodiversiteit. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.