Terug

Volg Hart van Nederland

Reddingsteam terug in Nederland na missie Turkije: 'Het moeilijkste was om weer te vertrekken'

Reddingsteam terug in Nederland na missie Turkije: 'Het moeilijkste was om weer te vertrekken'

nieuws

16 feb 2023, 22:09

Het zoek- en reddingsteam van USAR is terug in Nederland. Het vliegtuig met daarin de 65 leden en acht hulphonden landde donderdagmiddag op vliegbasis Eindhoven. Het team is ontvangen door minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en de ambassadeur van Turkije, Selçuk Ünal.

Op het vliegveld werden de reddingswerkers opgewacht door hun familie en vrienden. In deze video vertellen familieleden hoe trots ze zijn op het team.

"Ik ga hem zo een dikke knuffel geven", vertelt een kind van een reddingswerker:

Het Urban Search and Rescue Team (USAR) vertrok vorige week maandag naar Turkije om te zoeken naar overlevenden van de zware aardbevingen. Afgelopen maandag droeg het de werkzaamheden over aan andere reddingsteams, waarna de teamleden naar Spanje gingen om bij te komen en terug te kijken op de werkzaamheden.

Ze hebben twaalf mensen en een hond uit het puin gered.

Contact maken

Ook Cemal Em ging mee naar Turkije, als tolk. "Het blijft mijn geboorteland. Dat deed mij wel pijn. Het moeilijkste was om weer te vertrekken." Het is een succesvolle missie geworden, zegt Em. "Ik probeerde te praten met mensen onder het puin. Vragen of ze ons horen, met hoeveel zijn ze en waar ze zijn. Als je ze er gezond uithaalt, is dat het mooiste wat er is."

"Er was ruimte om emoties te laten zien, maar ze zitten er goed bij", zegt Arjen Littooij. commandant van het team. "We kijken terug op een heel goede missie. Hier hebben we al die jaren voor getraind. Het is nog niet eerder gebeurd dat we zoveel mensen onder het puin vandaan hebben gehaald tijdens een missie."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.