Terug

Volg Hart van Nederland

Reddingshonden en reddingswerkers terug in Nederland na heftige week in Turkije

nieuws

19 feb 2023, 10:51

Teams van Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) zijn zaterdagavond geland op Schiphol. De reddingswerkers en -honden waren in het aardbevingsgebied in de Turkse provincie Hatay, waar ze tien mensen levend onder het puin vandaan hebben weten te halen. In de aankomsthal werden ze door een kleine honderd aanwezigen onthaald met spandoeken en een hoop Turkse en Nederlandse vlaggen.

"Het is heel fijn om weer thuis te zijn", zegt een van de reddingswerkers tegen Hart van Nederland. "Het was heel zwaar om het leed te zien van de mensen. Het is echt een ramp." Ze wordt onthaald door haar man en twee kinderen in de ontvangsthal. "Wij zijn echt megatrots op haar en de hond, het is fijn dat ze veilig thuis is gekomen", vertellen ze.

Op basis van aanwijzingen van de SRO-teams zijn tien mensen levend onder het puin vandaan gehaald, meldde reddingshondenteam RHWW eerder zaterdag. Volgens RHWW zijn er in 47 gevallen reddingspogingen op gang gekomen als gevolg van "een verwijzing" van honden. Vijf lichamen zijn geborgen dankzij de Nederlandse reddingshonden.

'Gehuild, maar ook successen geboekt'

"Het is een zware week geweest", legt een van de reddingswerkers uit. "We hebben gehuild, maar ook successen geboekt. De ellende is niet te overzien daar, dus het heeft veel emotie losgemaakt." Naast de tien overlevenden die Nederlandse reddingswerkers hebben kunnen redden, hebben ze ook overledenen onder het puin gehaald. "Die families zijn blij dat ze hen toch nog in hun armen konden sluiten. Het is fijn dat we iets hebben kunnen betekenen voor de mensen." Voor de reddingswerkers wordt nazorg geregeld.

Onder de terugkomers heerst ondanks een voldaan, ook een dubbel gevoel. "Ik ben superblij dat ik weer thuis ben, maar wat we daar achterlaten is heel erg", vertelt een reddingswerker. "We hebben gedaan wat we konden. Er komt wel hulp, maar het is niet genoeg voor zo'n grote ramp." Een andere reddingswerker beaamt dat. "Het is fijn dat ik mijn familie weer zie en weer onder de douche kan en naar het toilet kan. Maar het voelt dubbel omdat er misschien nog meer levende mensen onder het puin liggen", vertelt ze.

45.000 doden

Vorige week maandag werden delen van Syrië en Turkije getroffen door twee zware aardbevingen. Tot nu toe zijn er minstens 45.000 doden geteld. Op verschillende plekken zoeken reddingswerkers nog volop naar overlevenden. Ondanks dat de ramp al bijna twee weken geleden is gebeurd, worden nog steeds mensen levend onder het puin gevonden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.