Terug

Volg Hart van Nederland

Prachtig: zeevonk bij Katwijk aan Zee

Prachtig: zeevonk bij Katwijk aan Zee

nieuws

28 mei 2017, 22:13

Katwijk aan Zee was vrijdagavond het decor van een prachtig natuurverschijnsel: zeevonk. Een van de mensen die de zeevonk zag, is Stefano Janssen. Hij heeft de gloed direct vastgelegd op de gevoelige plaat. Zeevonk is een eencellige waarbij 'bioluminescentie' optreedt bij beweging. Oftewel, hij geeft licht als hij beweegt. Zeevonk komt zowel in koelere als in subtropische gebieden voor, maar het effect is sterker bij warm weer en ondiep water. De kleuren van de gloed kunnen variëren. Zo is zeevonk al regelmatig gezien in roodachtige of paarse kleuren. In Nederland is de zeevonkgloed vooral blauw of groen. Het is verder niet gevaarlijk of giftig. Maar bij grote hoeveelheden kunnen ze wel ammoniak afscheiden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.