Terug

Volg Hart van Nederland

Zaahra (13) blikt terug op toeslagenaffaire: 'Als kind zie je dat er iets niet goed is'

Politiek

22 dec 2022, 23:28

"We gaan van een toeslagenschandaal naar een herstelschandaal", vindt gedupeerde Naftaly Joghi. Daarom organiseerde ze op vier plekken een demonstratie bij het belastingkantoor. Ook haar dochter Zaahra (13) ging mee, om te vertellen wat de impact op haar jeugd is geweest. "Je ziet als kind dat er iets niet goed is."

Toeslagenouders gaan opnieuw een jaar in, zonder dat hun problemen zijn opgelost. Nog steeds hebben ze geen (volledige) compensatie gekregen voor het onrecht dat hen is aangedaan. "We lopen nog steeds tegen heel veel problemen aan, waardoor het proces lang loopt en heel ontmoedigend werkt", zegt Joghi. "Gedupeerden komen in depressies en geven het op. We hebben het idee dat dat ook de insteek van de overheid is." Daarom heeft ze de actie van vandaag opgezet. "Dit is om aan te geven dat iedereen denkt dat we geholpen zijn, maar dat is helemaal niet zo."

'Kinderen sneller thuis brengen'

Ze hoopt dat er in 2023 echt iets gaat veranderen. "Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat gemeenten ons helpen, daar hebben ze geld voor gekregen. Maar de ene gemeente geeft en doet van alles. En de ander laat je in de kou en doet niets. We willen dat er gelijke lijnen in getrokken worden." Daarnaast pleit ze voor meer compensatie voor advocaatkosten.

Om indruk te maken, heeft ze haar dochter meegenomen naar de demonstratie in Rotterdam. "Ik ga zeggen dat de Belastingdienst er een hoger tempo in moet gaan gooien en dat ze de kinderen sneller thuis moeten brengen, want dit verhaal is niet meer te doen", zegt Zaahra. "Het doet mensen heel veel pijn. Het gaat steeds langer door en ik denk dat het mensen uitput."

Toeslagenaffaire had grote impact op gezin

Zaahra is inmiddels 13 jaar en zit in de tweede klas van de middelbare school. "Ik vond het super lastig om te zien dat mijn moeder erin werd getrokken. Het deed haar heel veel en ze probeerde het voor ons te verbergen. Maar als kind zie je dat er iets niet goed is en dat er dingen aan de hand zijn. Dat was best lastig voor mijn zusje en mij."

Ze is zelf nooit uit huis geplaatst, maar vraagt aandacht voor de kinderen waarbij dat wel is gebeurd. "Ik vind het belangrijk dat dat er ook een kind aan het woord wordt gelaten. Ik praat niet alleen voor mezelf, maar ook voor duizenden anderen. Heel veel volwassenen worden in het nieuws gebracht, maar de kinderen hoor je amper. Dat moet anders."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.