Terug

Volg Hart van Nederland

Woonzorgcentrum bezuinigt op eten: 'Ronduit onacceptabel dat ze zo omgaan met onze oudjes'

Politiek

6 jan 2023, 12:03

Bewoners van woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft krijgen vanaf dit jaar minder te eten. De organisatie zegt dat er voedsel verspild werd en de begroting in de gaten moet worden gehouden, maar een lokale politieke partij vindt het "ronduit acceptabel".

Eind december kregen de bewoners een brief, die de partij Hart voor Delft op hun site heeft gezet, over de veranderingen in hun maaltijden. "Krijgt u nu nog zeven dagen in de week soep, vanaf 1 januari 2023 krijgt u vier dagen in de week een bouillon en drie dagen in de week een soep. De soepen zullen ook vaker vegetarisch zijn", schrijven ze.

Erg geschrokken

Het gaat om 150 gram aardappelen, 150 gram groente en 80 à 100 gram vlees of vis per bewoner per dag, meldt de teammanager facilitair. De medewerkers die het eten uitdelen, krijgen voortaan een weegschaal mee.

De fractievoorzitter van lokale partij Hart voor Delft kreeg anoniem een brief. "Daarin stond wat er aan de hand was", vertelt Sylvia Grobben, fractielid van de partij die het sociale domein onder zich heeft. "Hij denkt dat het een vrijwilliger is geweest, want het schijnt dat zij heel erg geschrokken zijn van deze maatregel."

Die Buytenweye schrijft dat er tot en met het afgelopen jaar meer eten werd verstrekt dan de 'norm' is en dat er "vaak" voedsel werd weggegooid. Daarom worden vanaf nu normen gehanteerd "gebaseerd op het Nederlandse gemiddelde van verzorgingstehuizen" en dat "moet meer dan genoeg" zijn.

Met honger van tafel

Maar Hart voor Delft gelooft daar niks van. "Ze doen net alsof het voor de duurzaamheid is, maar waarom ga je dan drie keer in de week soep serveren en vier keer bouillon?" voert Grobben aan. "Bouillon is minder voedzaam, maar wel goedkoper. Dus dan lijkt het erop dat je het als bezuiniging invoert."

Volgens de partij maken bewoners zich er ook zorgen over. Grote eters kunnen wel vragen of er eten over is, schrijft de instelling in de brief, maar Grobben verwacht dat dat ook alleen maar problemen met zich mee zal brengen. "Er zou schaamte zijn om om meer eten te vragen. Veel mensen durven dat niet en dat betekent dat ze of eten moeten kopen of van met honger tafel moeten gaan."

Het woonzorgcentrum reageert dat bewoners heus wel genoeg te eten krijgen en het in de brief "een beetje ongelukkig geformuleerd" is. Ze bezuinigen niet, benadrukken ze: het budget voor het menu is geïndexeerd en wie meer eten wil kan dat ook zonder problemen en moeite gewoon krijgen. Volgens een woordvoerder heeft de brief meer commotie buiten het centrum veroorzaakt dan binnen het centrum. Hart van Nederland / ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.