Terug

Volg Hart van Nederland

Willem Engel van Viruswaarheid kijkt uit naar hoger beroep: 'Kabinet laat zich zien als een wannabe-dictatorschap'

Willem Engel van Viruswaarheid kijkt uit naar hoger beroep: 'Kabinet laat zich zien als een wannabe-dictatorschap'

Politiek

19 feb 2021, 10:40

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, kijkt uit naar het hoger beroep over de avondklok. "Ik denk dat het weer een mooie zitting gaat worden, we hebben er zin in", zei hij voorafgaand aan de zitting tegen Hart van Nederland.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Engel en jurist Jeroen Pols zijn vrijdagochtend gearriveerd bij het gerechtshof in Den Haag om de in hun ogen "onrechtmatige" avondklok te laten verdwijnen. Dinsdag werd het duo door de rechtbank het gelijk gesteld omdat de juiste wettelijke basis voor de omstreden coronamaatregel ontbreekt.

De Nederlands staat tekende daarop hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met een spoedappèl om het vonnis op te schorten. Dat deed het hof, na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok blijft daardoor in ieder geval voorlopig van kracht. Vrijdag gaat het hof in een spoedzitting inhoudelijk met de zaak aan de slag.

'Uitgemaakte zaak'

Volgens de voorman van Viruswaarheid heeft de overheid zich te houden aan internationale verdragen die "boven de grondwet staan". En daar heeft de Staat zich ook gewoon aan te houden, meent Engel. Hij denkt daarom dat het hoger beroep "een uitgemaakte zaak" is.

Daarnaast hoopt hij dat alle uitgeschreven avondklokboetes van tafel worden geveegd. "Wellicht kan er zelfs compensatie worden gevraagd", legt Engel uit. "Maar dat is niet het doel vandaag. We gaan voor rechtvaardigheid en waarheid."

'Politieke inmenging'

De actievoerder hoopt vooral dat het voor iedereen duidelijk is dat de "politieke inmenging" van de afgelopen dagen goed zichtbaar is. "De regering heeft zich vooral laten zien als een 'wannabe-dictatorschap', dat was afgelopen dinsdag wel duidelijk."

"In het ergste geval staan we morgen hier weer, wij zijn in die zin misschien een beetje irritant", aldus Engel. "Maar als de rechter je gelijk geeft, dan ga je natuurlijk niet stoppen. Wij gaan dan gewoon door."

'Geen verwachtingen'

Of de avondklok na vandaag ook nog van kracht is, durft de Viruswaarheid-voorman nog niet te zeggen. "Verwachten doe ik heel weinig tegenwoordig, we houden rekening met beide scenario's. Wel hoop ik dat de maatregel na vandaag niet meer voor deze crisis wordt gebruikt."

Ook kijkt hij uit naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgende maand. "Het is maar goed dat we binnenkort weer mogen stemmen, er moet flink worden 'schoongemaakt' in Den Haag", meent hij.

Vrijdag nog uitspraak?

Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok is vrijdag kort na 10.00 uur begonnen in het gerechtshof in Den Haag. De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag "of kort daarna" volgen. Je kunt de zitting hier live volgen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.