Terug

Volg Hart van Nederland

Wilders wil Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol als nieuwe informateurs

Politiek

20 mrt 2024, 10:38

Aan het begin van het Kamerdebat over de kabinetsformatie heeft PVV-leider Geert Wilders twee nieuwe informateurs voorgesteld om de onderhandelingen over een nieuw kabinet te leiden.

Hij wil die rol toevertrouwen aan Elbert Dijkgraaf, voormalig Kamerlid van de SGP, en Richard van Zwol, staatsraad van CDA-huize. Dit verklaarde Wilders tijdens het debat.

Programkabinet

Vorige week adviseerde oud-informateur Kim Putters in zijn eindverslag om de PVV, VVD, NSC en BBB verder te laten praten over de vorming van wat hij een 'programkabinet' noemt. Putters beschrijft dit als een vorm van een extraparlementair kabinet, waarbij de onderhandelende partijen een akkoord op hoofdlijnen moeten bereiken.

De PVV-leider prijst Dijkgraaf aan als een "gerespecteerd oud-collega". De econoom en hoogleraar zat van 2010 tot 2018 namens de SGP in de Tweede Kamer. Van Zwol is een voormalig topambtenaar en is sinds 2017 staatsraad bij de Raad van State. Hij was als secretaris betrokken bij de formatie van de kabinetten- Balkenende II en IV.

Vertrouwen

Wilders heeft er vertrouwen in dat de partijen in deze nieuwe ronde "eindelijk" aan de inhoud toekomen. Sinds de verkiezingen op 22 november spraken de vier partijen vooral met elkaar over rechtstatelijke bezwaren die met name NSC heeft tegen sommige standpunten van de PVV, en over de vorm waarin hun eventuele samenwerking moet worden gegoten.

Putters heeft de afgelopen weken "geweldig werk" geleverd, vindt Wilders. Na de eerste informatieronde onder leiding van Ronald Plasterk leek het door de PVV-leider gewenste rechtse kabinet ver uit zicht. Maar inmiddels zijn de vier partijen toch allemaal bereid verder te praten. "Dat is voor een groot deel op uw conto te schrijven", zei Wilders tegen Putters, die ook aanwezig is bij het debat.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.