Terug

Volg Hart van Nederland

Wakker Dier: minister Schouten blokkeerde campagne voor eten minder vlees

Wakker Dier: minister Schouten blokkeerde campagne voor eten minder vlees

Politiek

31 aug 2022, 10:19

Het ministerie van Landbouw, onder leiding van de vorige minister Carola Schouten, heeft zelf ingegrepen om het eten van minder vlees uit een overheidscampagne voor klimaatmaatregelen te houden. Dat zegt actiegroep Wakker Dier. Die beschuldigt minister Schouten van "censuur". Het gaat om de campagne Iedereen doet wat, uit 2019. Daarin gaf de overheid voorbeelden van dingen die mensen zelf kunnen doen om milieuvriendelijker te leven. Vaker fietsen bijvoorbeeld, of meer tweedehands spullen kopen of zonnepanelen laten plaatsen. Als het over eten gaat, adviseerde de campagne om vaker recepten uit het seizoen te koken en om groente en fruit van een lokale boer te kopen.

Definitief van de lijst af

Bij de campagne waren verschillende ministeries betrokken. Wakker Dier heeft overheidsdocumenten over de campagne opgevraagd. Daarin wordt een bericht uit januari 2019 geciteerd: "[Zwartgelakt] en ik blokkeren alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt."

Iemand antwoordt dat het eten van vlees "onder een vergrootglas" ligt en dat het daarom "onverstandig" lijkt om het mee te nemen in de communicatie. In een melding uit april 2019 staat: "De lijst met onderwerpen wordt besproken. 'Minder vlees' gaat definitief van de lijst af."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.