Terug

Volg Hart van Nederland

Wachttijden CBR lopen nóg verder op: 'Geen nut om te blijven lessen'

Wachttijden CBR lopen nóg verder op: 'Geen nut om te blijven lessen'

Politiek

20 apr 2022, 23:07

Al langere tijd kampt het CBR met lange wachtlijsten. Mede door corona moet er een inhaalslag worden gemaakt omdat er tijdens de lockdown geen rijles kon worden gegeven. Inmiddels zijn de wachtlijsten nóg langer geworden door een tekort aan examinatoren. Dit tot grote frustratie van leerlingen en rijschoolhouders.

Iris Schinkelshoek (17) had graag haar roze pasje al in handen gehad, maar daarvoor wordt haar geduld voorlopig nog op de proef gesteld. "Ik wist dat het lang zou duren maar zo lang... dat niet", vertelt ze teleurgesteld aan Hart van Nederland. Inmiddels heeft ze een datum om af te rijden, maar dat is pas over een half jaar.

Stoppen met lessen

Omdat het nog lang duurt voordat ze mag afrijden en ze het autorijden eigenlijk al beheerst, stopt Iris binnenkort met lessen. "Als je alles al weet of kan, dan heeft het geen nut om te blijven lessen", legt ze uit. Iris kan er niet bij dat dat de situatie zo ver heeft kunnen komen. "Het CBR wist dit al van tevoren en er gebeurt niet heel veel. Je merkt er niks van."

Ze baalt niet alleen omdat ze nu nog niet de weg op mag, maar ook omdat ze door de vertraging haar passie niet kan volgen. "Ik wil graag de opleiding doen bij de politie en daar moet je een rijbewijs voor hebben. Dat gaat nu niet door voor mij".

Vrees voor faillissementen

Naast dat het vervelend is voor de leerling, vreest ook de branche voor faillissementen vanwege de oplopende wachttijd. Ook rijschoolhouder René Kwast is bang om failliet te gaan. Want waarom zou je lessen als je niet kunt afrijden?

Kwast werkt nu al flink minder uren en als het zo doorgaat verwacht hij nog voor de zomer een lege agenda. "En dan kan je zeggen: ik zet daar een nieuwe leerling op. Maarja, die is over twee, drie maanden nog niet klaar en waar laat ik dan die klant die dan weer moet afrijden?", vraagt hij zich hardop af. "Dat is het hele ding." Normaal gesproken laat hij zo'n acht leerlingen per maand afrijden. In de hele maand mei is dat er nog maar één.

Oplossing ligt bij de rijscholen

Volgens directeur Alexander Pechtold doet het CBR er alles aan om de achterstanden die tijdens de lockdown zijn ontstaan weg te werken. "We proberen in te lopen, we zetten extra personeel in, we werken over, we hebben zelfs gepensioneerden teruggehaald", zegt hij tegen Hart van Nederland. Toch benadrukt Pechtold dat de oplossing voor de lange wachttijden niet alleen bij het CBR ligt, maar vooral ook bij de rijscholen. "Een belangrijke oplossing is is dat leerlingen pas op examen komen als ze ook gereed zijn, want het slagingspercentage ligt nog steeds maar rond de vijftig procent. Dat betekent heel veel examens die betaald zijn, maar die weer over moeten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.