Terug

Volg Hart van Nederland

Vuilnis blijft staan: ambtenaren beginnen staking in meerdere gemeenten

Politiek

24 jan 2023, 07:13

Gemeenteambtenaren van verschillende gemeenten gaan vanaf dinsdag staken. Het gaat om ambtenaren die werken voor de stadsreiniging, zoals vuilnismannen, maar ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en medewerkers van gemeentekantoren. De stadsreiniging in Almere geeft dinsdag de aftrap en legt twee dagen het werk neer.

Vakbond FNV wil met werkonderbrekingen en stakingen een betere cao afdwingen. Woensdag staan werkonderbrekingen gepland in Tilburg en Rotterdam. Volgende week maandag is het de beurt aan Amsterdam.

Volgens FNV zal de staking in Almere onder meer impact hebben op het ophalen van huisafval en het legen van ondergrondse vuilniscontainers. Volgens de gemeente Almere staken niet alle medewerkers, waardoor een deel van de afvalinzameling wel doorgaat. Maar de huiscontainers worden dinsdag en woensdag niet geleegd.

Loonsverhoging

De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt volgens FNV ruim 187.000 werknemers. De bond stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.