Terug

Volg Hart van Nederland

Vlees- noch visreclames door verbod in bushokjes Noord-Holland: 'Gekkenwerk'

Politiek

4 jan 2023, 21:50

Reclame voor vlees, vis en producten met fossiele brandstoffen als energiebron is voortaan strikt verboden in de meer dan vijfhonderd bushokjes die eigendom zijn van de provincie Noord-Holland. De provincie heeft daarmee een wereldprimeur, want voor zover bekend is nergens ter wereld een reclameverbod op vis. Maar de maatregel levert nu al felle kritiek op.

Dat je in de bushokjes van Noord-Holland voortaan vlees noch vis zal zien vloeit voort uit een motie van de PvdA en GroenLinks die twee weken geleden op het Provinciehuis werd aangenomen. "Wat ons betreft gaat de maatregel direct in," laat de woordvoerder van verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof weten aan Hart van Nederland.

Weerstand

Het doel van de maatregel is om een gedragsverandering teweeg te gaan brengen, maar weinig mensen zijn het ermee eens. 61 procent van de Noord-Hollanders is ertegen, zo blijkt uit onderzoek onder 2997 leden van het Hart van Nederland-panel. En het landelijk invoeren van zo'n reclameverbod ziet 63 procent van de Nederlanders niet zitten.

27 procent van de Nederlanders steunt zo'n reclameverbod, maar slechts 18 procent vindt dat dit voor vis, vlees én fossiele producten moet gelden. 2 procent wil dat zo'n ban alleen zou moeten zijn voor vis- of vleesreclames, 7 procent wil juist dat het verbod alleen geldt voor producten die fossiele brandstoffen als energiebron hebben.

Groot verzet op de maatregel is er in de viswereld, waar geschokt is gereageerd. "Dit is gekkenwerk", zegt visboer Rick Tel die al veertig jaar in IJmuiden zijn Vishandel Tel met veel liefde runt en nu inzit over de toekomst van de branche. De man kan het verbod dat meteen ingaat bijna niet geloven. "Is dit echt waar? Ik zou bijna denken dat het een 1 aprilgrap is."

Duurzame toekomst

Actiegroep Reclame Fossielvrij is daarentegen blij met de stap die de provincie Noord-Holland heeft gezet. De actiegroep strijdt voor een landelijk verbod op fossiele reclame en heeft eerder contact gehad met de PvdA over mogelijkheden om deze te weren, vertelt Rosanne Rootert. Het weren van vlees- en visreclames is door PvdA en GroenLinks zelf toegevoegd. "Deze stap is mooi, maar wij zouden ook nog graag zien dat de provincie de misleidende 'groene' reclames van de fossiele industrie verbiedt."

In de aangenomen motie wordt gesteld dat het weren van schadelijke reclames niet vreemd is voor de overheid. Zo is reclame voor tabak al verboden. Het weren van reclame voor vlees, vis en fossiele producten past bij het beleid van de provincie, stelt het Provinciehuis. "De provincie heeft een keuze gemaakt voor een duurzame toekomst."

Ondertussen hebben Amsterdam, Den Haag, Leiden, Enschede, Haarlem en Utrecht al een streep gezet door reclame voor fossiele brandstoffen in de openbare ruimte. Haarlem gaat binnenkort ook stoppen met reclame voor vlees. Noord-Holland is de eerste die dus een reuzenstap verder zet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.