Terug

Volg Hart van Nederland

Vijf maanden in hoger beroep voor man die Kaag met fakkel bedreigde

Politiek

13 feb 2023, 14:41

Max van den B. (30) is in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het bedreigen van D66-leider Sigrid Kaag met een brandende fakkel. De man was op 5 januari 2022 naar haar huis gegaan en schreeuwde complotleuzen, wat gefilmd werd door een medeverdachte. Het hof in Den Haag legt Van den B. ook een gebieds- en contactverbod op.

Van den B. heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest van 176 dagen en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Contact- en gebiedsverbod

Bovendien wilde het OM dat Van den B. een contact- en gebiedsverbod opgelegd kreeg voor leden van het kabinet. Het hof is het daarmee eens. "Het hof beoogt hiermee te voorkomen dat de verdachte nog op enigerlei wijze contact zal opnemen met de medeverdachte, de slachtoffers en de huidige kabinetsleden."

Het hof komt tot een lagere straf dan de zes maanden cel die door de politierechter zijn opgelegd, omdat het hof de feiten in verminderde mate aan de verdachte toerekent. Zo wordt gewezen op een psychotische stoornis die het gedrag van Van den B. heeft beïnvloed.

Eerder linkte minister De Jonge de zaak aan uitspraken van Forum voor Democratie (FVD). "Woorden doen ertoe", zei hij toen:

De Jonge linkt bedreigingen aan Forum voor Democratie: 'Woorden doen ertoe'
1:53
De Jonge linkt bedreigingen aan Forum voor Democratie: 'Woorden doen ertoe'

Het protest werd gefilmd voor sociale media. Tijdens de behandeling van zijn zaak legde de man uit dat het zijn intentie was om door de straat te lopen en "even contact" te maken met Kaag. "Als ik het over had mogen doen, had ik de fakkel niet naar de deur meegenomen. Dat zag er een beetje onhandig uit."

Het hoger beroep ging ook over het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Eveneens met draaiende camera ging Van den B. verhaal halen bij een sociëteit in Den Haag om Demmink te confronteren met verdenkingen van pedofilie, waar overigens nooit enig bewijs voor is gevonden.

Van den B. op kandidatenlijst Jezus Leeft!

Overigens werd maandag bekend dat de verdachte, Van den B., de kandidatenlijst van partij Jezus Leeft! gaat aanvoeren. Een zegsman van de partij Jezus Leeft! bevestigt berichtgeving van het Algemeen Dagblad en de Telegraaf over de lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland.

"Hij staat op de lijst. Hij is de enige kandidaat", aldus de woordvoerder. "We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen. Mensen die staan voor hun woord."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.