Terug

Volg Hart van Nederland

Veteranen over omgekeerde vlaggen bij boerenprotesten: 'Voelt als een belediging'

Veteranen over omgekeerde vlaggen bij boerenprotesten: 'Voelt als een belediging'

Politiek

14 juli 2022, 17:06

Het Nationaal Comité Veteranendag is niet te spreken over het gebruik van omgekeerde Nederlandse vlaggen bij de boerenprotesten. Die blauw-wit-rode vlaggen voelen "als een belediging van allen die - soms het hoogste - offer brachten voor ons land".

Boze boeren en hun sympathisanten hebben de afgelopen dagen op meerdere plekken in het land omgekeerde vlaggen opgehangen. Het 'blauw-wit-rood' was eerder te zien bij andere boerenprotesten, maar ook bij demonstraties tegen het coronabeleid van het kabinet. Volgens de actievoerders is de omgedraaide driekleur een symbool van nood.

Het Nationaal Comité Veteranendag benadrukt het recht op demonstratie niet ter discussie te willen stellen. Ook is het niet verboden om de vlag om te keren, aldus het comité. Tegelijkertijd roepen de veteranen Nederlanders wel op om de vlag "alleen te gebruiken zoals het hoort bij ons nationale symbool van eenheid en trots. Voor al onze 100.000 veteranen."

Omgekeerde vlaggen weggehaald

Eerder haalden een paar gemeenten de opgehangen vlaggen al weg van gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen en verkeersborden. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van Oldebroek zei daarbij wel dat de keuze onder andere te maken had met veteranen die gekwetst zouden kunnen zijn door de protestvlaggen.

Rijkswaterstaat monitort ondertussen opgehangen vlaggen langs wegen. "We halen sowieso dingen weg die langs een snelweg of viaduct hangen, als er sprake is van een gevaarlijke situatie", zei een woordvoerder eerder tegen Hart van Nederland. "Je denkt dat het vrij onschuldig is als er iets boven de weg hangt, maar dat kan heel gevaarlijk zijn."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.