Terug

Volg Hart van Nederland

Blijheid om koopkrachtmaatregelen, 'maar middeninkomens weer buiten de boot'

Blijheid om koopkrachtmaatregelen, 'maar middeninkomens weer buiten de boot'

Politiek

1 sep 2022, 21:47

Nederlanders zijn positief over het pakket aan maatregelen dat het kabinet woensdag aankondigde om de lasten te verlichten. Sommige mensen maken zich echter wel zorgen over de middenklasse. "Die zweet ook om rond te komen!"

Volgens ingewijden gaat het minimumloon volgend jaar fors omhoog, met een stijging van 10 procent. Uitkeringen zijn aan het minimumloon gekoppeld, dus ook die zullen flink stijgen. Het kindgebonden budget en de huur- en zorgtoeslag gaan ook omhoog. De inkomensbelasting in de eerste schijf gaat juist omlaag, terwijl bedrijven en vermogenden meer belasting moeten gaan betalen.

Er komt ook een hogere mijnbouwheffing voor energiebedrijven. Het kabinet wil verder de verlaging van de brandstofaccijnzen ook volgend jaar nog zes maanden in stand houden en de verlaging van de belasting op energie wordt ook doorgezet. Het hele pakket aan maatregelen kost het kabinet zo'n 14 tot 15 miljard euro.

'Middeninkomens weer buiten de boot'

Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 39% blij is met de uitkomsten van het pakket. Een iets kleiner deel (38%) is neutraal, niet blij en niet teleurgesteld. 20 procent is ontevreden met de maatregelen. "Het heeft weinig nut om de lonen te verhogen. Het geld moet ergens vandaan komen dus wordt straks alles weer duurder", zegt een kritische respondent. Een ander vindt dat "het geld nu moet komen en niet in 2023".

Mensen hebben ook zorgen over de middeninkomens. "In het pakket maatregelen is weer geen rekening gehouden met de middeninkomens of mensen die net modaal verdienen. Deze vallen weer buiten de boot", zegt iemand. Een ander maakt zich daar ook zorgen om. "Waarom alleen de minimumlonen omhoog? De middenklasse zweet ook om rond te komen!"

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.