Terug

Volg Hart van Nederland

Veehouders kritisch op uitgelekt plan: 'We moeten het niet mooier maken dan het is'

Politiek

24 nov 2022, 22:48

Stoppen, innoveren of verhuizen. Dat zijn de drie opties voor veehouders. En als je stopt als piekbelaster, ontvang je 120 procent van de waarde van je bedrijf, zo werd eerder bekend in deels uitgelekte kabinetsplannen. Vrijdag komt er een toelichting op die plannen, maar boeren reageren kritisch en afwachtend. "Wie zijn de piekbelasters en wie gaat de waarde van de bedrijven bepalen?" vraagt kalverhouder en LTO-bestuurder Wim Brouwer zich af.

Zijn achterban is zeer kritisch op de plannen. "We moeten goed opletten en het niet mooier maken dan het is. We moeten met name letten op de randvoorwaarden. Wat is precies de definitie van een piekbelaster? Is er een lijst van de 3000 piekbelasters die aangeschreven gaan worden? Wie bepaalt de waarde van je bedrijf? Bedrijven zijn niet echt in waarde gestegen de afgelopen tijd, eerder gedaald", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Daarbij vraagt de LTO-bestuurder zich af wat er gebeurt als er niet wordt ingegaan op het aanbod. "De vraag is of er dan strenge eisen in het gebied van kracht worden. En kun dan nog steeds spreken van op vrijwillige basis of toch dwang?"

Verhuizen

Jaap Kok is ooit met zijn kalverhouderij uit Uddel vertrokken, omdat hij tegen een Natura 2000-gebied aan zat. Hij kreeg ongeveer vijftien jaar geleden de optie om te verhuizen van de provincie en ging op het aanbod in. "Het was een proces van jaren", zegt hij er nu over tegen Hart van Nederland. "Heel demotiverend, ook voor het gezin. Ze zeiden, stop maar pa, dit gaat toch niet lukken."

Na een dikke zes jaar had hij een gloednieuwe boerderij in een landbouwgebied, op 25 kilometer afstand van zijn oude bedrijf. Uiteindelijk bleek het voor hem de juiste beslissing. "Het was een heel traject maar het was het uiteindelijk wel waard. De situatie nu voor de boeren zal anders zijn: welke gemeente zal op een nieuwe vestiging zitten te wachten? Ik denk dat het verhuizen van boerenbedrijven in de praktijk niet zal gebeuren."

De definitieve plannen zullen naar verwachting vrijdag door het kabinet worden gepresenteerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.